Anunțuri
   
 
 
 
 
   
 
 

La ce vîrstă încep schimbările pubertale?

Traducere din engleză: Ecaterina Rusu

Probabil ai auzit de cuvîntul "pubertate". El desemnează acelaşi lucru ca şi cuvintele folosite de părinţi, bunici atunci cînd vorbesc despre noi „uite ce flăcăoan se face băiatul nostru" sau "avem o fată mare/domnişoară în casă”". Asta înseamnă că te-ai făcut mare. Altfel spus, pubertatea este perioada cînd se dezvoltă corpul şi organismul se pregăteşte către procesul de reproducere.
Acest lucru se întîmplă între 10-19 ani. În această perioadă a vîrstei poţi observa diverse schimbări pe corpul său şi în sfera emotivă.

Pentru a şti exact ce schimbări şi cînd acestea se vor produce poţi să te conduci de calendarul de dezvoltare al adolescentului prezentat mai jos. Este important să înţelegi că la diferiţi adolescenţi/tineri momentul apariţiei schimbărilor este diferit, de aceea  la cineva schimbările pot avea loc cu un an mai înainte, iar la altcineva cu un an mai tîrziu.

Este natural că la această vîrstă te frămîntă întrebări legate de schimbările ce au loc (prima ejaculare la băieţi, prima menstruaţie la fete, dimensiunile sînilor la fete, penisului la băieţi, acneea pe faţă la fete şi băieţi, etc). Unele răspunsuri la aceste întrebări le poţi găsi în acest articol.

Calendarul dezvoltării  adolescentului

A. Băieţi

Primele schimbări pe corpul său un tînăr le poate observa la 10 ani  sau numai la 14 ani, ceea ce reprezintă un fenomen absolut normal. Finisarea formării schimbărilor fizice are loc peste 2-4½ ani din momentul apariţiei acestor schimbări. Astfel la un tînăr la care primele semne de maturizare ale organismului au apărut la 10 ani, finisarea maturizării organismului va avea loc mai devreme, comparativ cu tînărul la care primele semne de maturizare au apărut la 14 ani.
Mai jos poţi afla care sînt schimbările şi cînd acestea se produc.

 • 11½-12 ani. Apare primul semn al debutului maturizării organismului – creşterea în volum a testicolelor şi penisului. Dimensiunea testicolelor atinge între 2,5–3,2 cm. Testicolul drept este ca regulă mai mare, decît cel stîng. Testicolul stîng este situat în interiorul scrotului ceva mai sus, decît cel drept. Nu-ţi fă grijă, acest fenomen este absolut normal. Atît penisul cît şi testicolele continuă să se dezvolte o perioadă de timp.
 • 12-12½ ani. Apare părul  în regiunile pubiană (lîngă penis) şi axilară (subsuoară). Părul pubian devine pigmentat, răsucit, aspru şi vizibil în jurul bazei penisului. Dacă nu faci baie regulat atunci apare un miros neplăcut al corpului, cauzat de funcţionarea glandelor sudoripare ce produc sudoarea şi care, în această perioadă, au o activitate foarte intensă.
 • 12-13 ani. Unii băieţi pot depista o creştere neînsemnată în volum a sînilor, cauzat de o umflătură sensibilă la atingere ce apare bilateral sau unilateral în regiunea sînilor. Creşterea neînsemnată în volum a sînilor este ceva normal şi persistă un timp, după care dispare.
 • 13-13½ ani. Organismul adaogă esenţial în greutate şi creşte în înălţime. Apare prima ejaculare sau poluţiile nocturne, lucru foarte firesc care confirmă că te dezvolţi. Părul pubian creşte în sus şi exterior.
 • 13½-14 ani. Are loc o ”explozie” a creşterii în înălţime: băieţii pot creşte în medie cu 11-13 cm (trebuie să ştii că multe din particularităţile organismului tău le-ai primit prin ereditate de la părinţi).
 • 14–15 ani. Vocea se îngroaşă, apare acneea facială (coşurile pe faţă) din cauza activităţii intensive a glandelor sudoripare. În jurul vîrstei de 15 ani începe creşterea părului facial.
 • 15–16 ani. La majoritatea băieţilor dimensiunile organelor genitale sunt similare celor ale unui adult. Dimensiunile penisului variază de la un tînăr la altul (nimic anormal). Părul pubian apare şi în regiunea internă a coapselor.
 • 16-17 ani. Majoritatea băieţilor ating înălţimea maximă. Deşi dezvoltarea fizică către 17 ani la majoritatea băieţilor aproape s-a finisat, schimbările în sfera emotivă au loc permanent (epizoade de tristeţe, tulburări de somn, oboseală, pierderea interesului faţă de unele lucruri care aduc bucurii altor persoane, sentiment de vinovăţie, pierderea capacităţii de a se concentra).

B. Fete

Primele schimbări pe care le suferă corpul său o tînără le poate observa pe la 9 ani  sau abia la 13 ani, ceea ce reprezintă un fenomen absolut normal. Finisarea schimbărilor fizice are loc, de regulă, peste 3-3½ ani de la momentul apariţiei acestor schimbări. Mai jos puteţi afla care sînt aceste schimbări şi cînd acestea se produc la o tînără (trebuie să ţii minte că aceste schimbări au loc diferit în dependenţă de fiecare individ în parte; noi vorbim aici despre o vîrstă medie la care ele se produc).

 • 10½-11 ani. La majoritatea fetelor primul semn al debutului maturizării organismului este înmugurirea sînilor, la unele fete – poate fi şi apariţia părului în regiunea pubiană. Înmugurirea sînilor se manifestă prin apariţia unei umflături sensibile la atingere cu localizare unilaterală sau bilaterală în regiunea sînilor. Dezvoltarea completă a sînilor survine în general de-a lungul a 3-3½ ani, dar acest proces poate dura o perioadă mai lungă de timp.
 • 11-12 ani. La majoritatea fetelor apare părul lung, aspru, răsucit în regiunea pubiană: mai întîi de-a lungul labiilor mari, apoi ocupă întreg muntele pubian.
 • 12–13 ani. Are loc o ”explozie” a creşterii în înălţime: fetele pot creşte în medie cu 8-11 cm. Are loc creşterea stratului adipos la nivelul şoldurilor, feselor, coapselor. Apar eliminări mucoase neînsemnate din vagin cu 3-6 luni înainte de apariţia primei menstruaţii. Apare prima menstruaţie, în general survine peste 2 ani de la înmugurirea sînilor şi dacă greutatea nu este mai mică de 47-49 kg. În primii doi ani menstruaţiile sunt, de obicei,  neregulate şi nedureroase. Apare părul în regiunea axilară (subsuoară), acneea, glandele sudoripare „lucrează” foarte intens. Este foarte important să ai grijă de igiena personală (să faci baie/duş regulat şi să schimbi lenjeria de corp).
 • 14–15/16 ani. Majoritatea fetelor ating dezvoltarea completă a sînilor şi înălţimea maximă. Menstruaţiile devin regulate. Părul pubian nu mai creşte după această vărstă, în timp ce părul în regiunea axilară continuă să crească pînă la 15-16 ani.
 • Deşi către 15-16 ani dezvoltarea fizică la majoritatea fetelor s-a finisat, totuşi schimbările în sfera emotivă  încă mai continuă (momente de tristeţe, tulburări de somn, oboseală, pierderea capacităţii de a se concentraş.a.).

Întrebări frecvente şi răspunsuri la ele

Întrebări Răspunsuri
1. Cînd apar primele schimbări în pubertate? La băieţi la vîrsta de 10-14 ani apar primele schimbări în legătură cu survenirea pubertăţii: creşterea testicolelor, penisului, apariţia părului pubian şi axilar.

La fete aceste schimbări apar la vîrsta de 9-13 ani şi includ înmugurirea sînilor, apariţia părului pubian, eliminărilor mucoase din vagin.

2. Prezintă oare un motiv de îngrijorare dacă un testicol este localizat mai jos comparativ cu cel de-al doilea? Nu, totul este în regulă. Testicolul drept este localizat mai jos comparativ cu cel stîng, deoarece au diferite surse de vascularizare.
3. De ce în această perioadă apare acneea şi un miros neplăcut al corpului? Producţia crescută de hormoni masculini la fete şi băieţi duce la creşterea activităţii glandelor pielii, ceea ce provoacă apariţia acneei şi a mirosului neplăcut. Pentru a evita mirosul neplăcut trebuie respectată igiena personală (baie/duş zilnic dimineaţa şi seara, schimbarea regulată a lenjeriei de corp).
4.  Prezintă oare un semn de îngrijorare mărirea sînilor în volum la unii băieţi? Nu, nu este un motiv de îngrijorare. La unii băieţi, datorită modificărilor hormonale intense, apare o umflătură în regiunea sînilor cu localizare unilaterală sau bilaterală. Acest fenomen nu este alarmant, deoarece persistă nu mai mult de 1-2 ani şi dispare de sine stătător.
5. Ce sunt poluţiile nocturne  şi care este cauza apariţiei lor în pubertate? Poluţia nocturnă sau prima ejaculare este eliminarea spontană a spermei care apare datorită viselor erotice. Are loc graţie debutului producerii şi acumulării spermatozoizilor.
6. De ce părul pe faţă la unii băieţi apare mai devreme, iar la alţii mai tîrziu? Părul pe faţă este unul din semnele sexuale ce apare cel mai tîrziu, de aceea la unii băieţi părul facial apare ceva mai devreme, iar la alţii ceva mai tîrziu. Ca regulă, părul facial apare la 15 ani.
7. La ce vîrstă încetează creşterea testicolelor, penisului? Creşterea organelor sexuale masculine se finisează, în general,  peste 4 ani de la debutul creşterii organelor sexuale. La 15-16 ani majoritatea băieţilor au dimensiunile organelor genitale similare celor ale unui adult.  
8. Este oare alarmant faptul dacă la fete unul din sîni este mai mare decît altul? Nu. Multe tinere au un sîn mai mare decît altul, însă această asimetrie este neînsemnată şi dispare de sine stătător.
10. Cînd la fete apare prima menstruaţie? Prima menstruaţie apare peste 2-3 ani de la debutul dezvoltării sînilor şi dacă masa corpului este nu mai mică de 47-49 kg. Ca regulă, menstruaţia apare la 12-13 ani.
11. Cît timp durează menstruaţia? Peste cît timp ea se repetă? Cum poate fi determinată sîngerarea normală? Menstruaţia durează 3-7 zile. Menstruaţiile se repetă peste fiecare 21-35 zile. E bine să notezi în fiecare lună într-un calendar cînd începe şi se termină menstruaţia. Cantitatea de sînge eliminat în timpul menstruaţiei constituie nu mai mult de 80 ml sau 10-15 tampoane utilizate.
12. La ce vîrstă la o fată se încheie dezvoltarea completă a sînilor ? Dezvoltarea completă a sînilor survine în general de-a lungul unei perioade de 3-3,5 ani. La vîrsta de 17-18 ani vei putea şti care este mărimea finală a sînilor.
13. La ce vîrstă are loc stoparea creşterii în înălţime? Stoparea creşterii în înălţime la fete are loc peste 2 ani de la prima menstruaţie, la majoritatea băieţilor  se manifestă la 16-17 ani.
14. Cînd se încheie pubertatea? Dezvoltarea fizică şi sexuală se încheie atunci cînd părul pubian,  testicolele la băieţi şi sînii la fete au atins formele şi dimensiunile similare unui adult. Acest lucru se întîmplă, de obicei, pe la 16-17 ani.
15. Ce înseamnă “petting” şi poate oare acesta înlocui un act sexual?  “Petting” înseamnă mîngîierile, “jocul erotic” dintre două persoane, fără a avea contact sexual. Această activitate permite persoanelor să se cunoască mai bine.
16. Este dăunătoare masturbaţia pentru sănătate? Masturbaţia (autoexcitarea organelor genitale externe) nu este dăunătoare pentru sănătate şi nu afectează psihicul sau dezvoltarea corpului (aşa cum afirmă multă lume). Prin masturbaţie te poţi descărca de stresul nervos şi poţi evita un contact sexual dacă încă nu eşti pregătit/ă pentru o relaţie sexuală. Dar, masturbaţia nu poate înlocui permanent o relaţie între persoane. Deci, totul are limite.
17. Care sunt semnele de manifestare ale unui orgasm la femeie şi la bărbat? La bărbat orgasmul este însoţit de ejaculare; la femeie se intensifică secreţia glandelor din zona genitală, apar contracţii ritmice ale muşchilor vaginului.


 

Sfaturi
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
sfaturi
olimpia(2010-01-29 07:36:48)

Buna am si eu o intrebare mia venit stopul de 2 ori in aceias luna e bn astept .mssss

(2010-01-29 09:10:43)
salut Olimpia !! Daca ciclul dureaza 26-28 de zile, este normal( se calculeaza de la 1 zi a primei menstruatii pina la 1 zi a celeilalte). Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Ovulul
Henrieta(2010-01-25 22:27:21)

Buna ziua! 3 luni a lipsit menstra si a aparut in a patra. Vreau sa stiu daca ovulul s-a maturizat timp de 2 luni sau in ultima luna pana la mijlocul ei? Multumesc.

(2010-01-26 23:43:57)
salut, Henrieta !! Ovulul se maturizeaza cel mult 16 zile, in mediu 12-14 zile, si nici de cum nu 2 luni. Nu-s sigura ca afost luna asta . Pentru a confirma ovulatia, se face foliculometria( prin ecografie) si/sau testele de ovulatie. Informeaza-te la ginecologul tau. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
copil
Evelina(2010-01-25 14:01:59)

Buna ziua.am o intrebare la Dumneavoastra!
Am avut un avort in primavara lui 2009. Spuneti-mi,sunt sanse ca sa devin mamica(dar peste cativa ani)
Sau deja nu o sa mai pot niciodata?
Raspundeti-mi va rog ca sunt disperata!!!

(2010-01-26 13:02:42)
salut, Evelina !! Dupa idee, de ce nu ai putea??? Daca avortul a trecut normal si perioada timpurie si tardiva au fost fara patologii, dec e ar fi probleme?? Important este sa nu ai alte situatii de acest gen si sa fie totul OK cu santatea ta reproductiva( erozie, infectii vaginale si uterine). Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
operatie de chist
madalina(2010-01-25 10:25:22)

am fost operata de chist si vreau si eu sa stiu la cat timp dupa operatie pot intretine relatii sexuale....?sunt operata de o luna...

(2010-01-26 12:56:32)
salut, Madalina !! Recomand mai intii o vizita de control la medicul care te-a operat( daca este posibil), sau cel putin la ginecologul tau de ambulator. Dupa idee- de ce nu?? Unicul moment-relatii sexuale protejate, asi spune mai bine citeva luni -cu contraceptie hormonala de 15/20 mg de EE.. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
???
Anishoara(2010-01-20 11:58:56)

Buna ziua!!!Am tot mai de demult niste dubii...si as vrea sa mi le elucidati,Va rog Mult!!!Care e riscul de a ramine insarcinata,cind faci dragoste cu prezervativ???EXCLUZIND Faptul ca se rupe sau aluneca ramind inauntru!!!In aceste doua cazuri stiu ca exista riscul...
Va multumesc mult p-u raspuns!!!
P.S. Daca ati putea sa-mi spuneti ,care laboratoare fac analizele cit de cit bune, precise la infectiile urogenitale?!!!VA MULTUMESC MULT PENTRU SFAT!!!

(2010-01-21 15:56:33)
salut, Anishoara!! Daca prezervativul este imbracat pe penisul in erectie fara sa se fi atins de organele genitale ale femeii; daca nu a alunecat sau daca nu s-a rupt la sfirsitul contactului sexual; daca penisul fost extras din vagin CU TOT CU PREZERVATIV si elasticul prezervativului a fost inca strins pe penis, sansele unai sarcini sunt egale cu zero.
In ceea ce priveste laboratorul: nu a fost facuta clasificarea centrelor. Sincer nu stiu Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
mincarime la vagin
Maria(2010-01-18 14:39:28)

Buna ziua ! domnu doctor ! de vreo 2 zile ma mininca vaginu si am scurgeri ! dar putin imi curge dar ma mininca tare dati-mi vre-un raspuns va rog

(2010-01-18 16:25:18)
salut, Maria !! Cea mai coresta recomandare: faci chiar miine consultatie la ginecolog( sau macar la moasa de sector), cu prelevare de frotiu--este o analaiza specifica ginecologca__ al carei rezultat poate fi gata in 30 de minute. Tratamentul se cere sa fie indicat doar de un specialist in domeniu. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
cirpinol poate intarzia aparitia ciclului menstrual?
alexandra s(2010-01-18 12:07:05)

Luna trecuta am facut o infectie urinara (cistita) si medicul de familie mi-a dat ciprinol pentru tratarea acesteia. Pe 17 mi-a venit ciclul menstrual si in aceeasi zi am inceput si tratamentul. am luat 10 zile ciprinol impreuna cu flamexin si tinctura de iarba neagra. pe 26 si 27 am facut sex neprotejat iar prietenul meu a ejaculat in mine. Ovulatia avea loc pe 2 sau pe 3 ale lunii. Luna asta mi-a intarziat ciclulul? imi puteti spune daca trebuie sa-mi fac un test de sarcina sau daca ciprinol paote intarzia ciclul menstrual?

(2010-01-18 16:20:00)
salut,Alexandra !! Asi spune sa faci deja testul la sarcina, si cel mai bine pe urina de dimineata : un test din cele mai sensibile, pe care scrie 24/24. Sarcina nu se exclude. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Ajutor
Dianaa(2010-01-15 19:50:56)

Buna ziua doresc sa adresez o intrebare ginecologului.Am 21 de ani,dupa ce imi trece ciclu la vreo 2 saptamini i am unele eliminari de culoare galbena impreuna cu singe,sau singe de culoare neagra.Puteti sa imi explicati e ceva grav.Astept raspunsulñ vostru.Multumesc

(2010-01-15 22:34:54)
salut, Diana !! Nu ai scris dtalii despre viata ta sexuala: daca ai sau nu relatii si daca pina acum ai avut vre-o problema: anexita, endocervicoza, etc... Poti reveni cu detalii la www.ladyclub.md dupa ce vei face ecografia uterului si a ovarelor, frotiu la flora . In general ar fi bine sa fii consultata de un ginecolog real, si nu virtual, cum sunt eu la moment. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
sunt ingrijorata
monica(2010-01-15 00:26:10)

Buna! v`am mai scris si va multumesc pt raspunsuri! tot nu sunt lamurita cu faptul ca menstruatia nu mi`a venit si trebuia sa vina la sfarsitul lunii noiembrie dupa un tratament de aprox 8 luni cu yasmine(deoarece aveam ovare microchistice).actul sexual neprotejat a fost in in 22 decembrie,dupa care in 5 ianuarie am facut un test care a iesit negativ.CE POATE FI? E NORMAL SA IMI INTARZIE ASA MULT? E DIN CAUZA CA AM LUAT ANTICONCEPTIONALE SI AM INTRERUPT TRATAMENTUL?

(2010-01-15 15:44:27)
salut,Monica !! la acest punct asi recomanda sa faci test de sarcina din cele mai sensibile( 24/24), pe urina de dimineata, iar in ajun sa nu folosesti multe lichide, ca urina sa fie mai concentrata. In caz ca iarasi va fi negativ, sa faci ecografie transvaginala la uter, ovare si tiroida. In sfirsit, consultatia ginecologului. Poti reveni la www.ladyclub.md. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Eliminari vaginale specificare
Ludmila(2010-01-13 11:19:01)

Am revenit,d.Valentina.Chiar acum verific rezultatele analizelor efectuate,frotiul si flora sunt ok,doctorul mi-a spus ca ovarele,matca sutn in regula,Chlamydii nu am.Rezultatele microbiologice spun ca au fost depistati E coli si mai scrie in rubrica Asociatia de microorganisme "Candida negativ" daca inteleg eu corect caligrafia doamnei doctor.Din pacate nu-mi amintesc exact ce pastile am luat,insa comprimatele vaginale se numesc Mycoginax,imi pare.Va multumesc pt raspuns prompt!!!

(2010-01-13 12:29:31)
salut, Ludmila !! Cred ca ar trebui sa incerci sa iai Ovule Micoxalamina 100 mg( sunt 6, iar tu sa iai 12 zile la rind)- produse in Italia sau sub alt nume: Dafnegin, similar . Daca nu s eva face bine- Macmiror, 12 ovule. Succese si revina pe ladyclub.md
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Eliminari vaginale
Ludmila(2010-01-13 09:18:57)

Buna ziua,am si eu o intrebare,sper sa ma ajutati.Am avut eliminari vaginale de citiva ani,recent (o luna in urma) am fost la ginecolog si mi-a prescris un tratament pe care l-am urmat.Presupun ca comprimatele vaginale erau destinate sa trateze eliminarile.Am terminat tratamentul o saptamina in urma.Dupa acesta,eliminarile au disparut...pentru 2 zile!De alaltaieri am reinceput sa le am.Cum procedez?Mentionez ca am fost la medic in Moldova,acum ma aflu in alta tara si nu voi reveni in Moldova degraba.Multumesc!

(2010-01-13 09:37:38)
salut, Ludmila !! Iti inteleg f. bine situatia. Nu ai scris ce infectie a fost depistata si ce tratament ti s-a prescris, si daca a fost tratat si partenerul tau. Revina cu informatie. Daca acest site se va inchide, ma vei putea gasi pe www. ladyclub.md. Revina. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
va rog sa-mi dati un raspuns!
roxana(2010-01-04 15:06:50)

Dupa menstruatie fac dragoste cu sotul neprotejat,ejaculand inauntru,stiu k nu pot ramane insarcinata asa,nu ne dorim ink un bebe! dupa ejaculare ma ustura vaginul chiar si kate o jum de ora! Va rog sa-mi spuneti dak este posibil sa fiu alergik la sperma lui, sau este alta problema??? multumesc

(2010-01-08 11:14:11)
salut, Roxana !! Incompatibilitatea cu sperma este un fenomen destul de rar. Asi propune sa faci investigatii de laborator la infectii ( la ambii). Succese
P.S.Dupa prelevarea analizelor, in asteptarea rezultatelor, poti face irigatii vaginale cu decoct de galbenele( kalendula), chiar de 2 ori pe zi= 7-10 zile.
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
vereginitatea
anna(2010-01-01 23:58:51)

cum pot sa trec prin asta...deoarece multi mi-au propus sex dar eu refuz doarece mi-e frika?Dati-mi va rog un sfat

(2010-01-02 22:14:34)
salut, Anna !!
Nu ai scris virsta ta, dar faptul ca iti este frica este de inteles: poate surveni nu numai o infectie netratabila ca SIDA, ci si sarcina... Daca nu esti pregatita, pur si simplu evita persoanele si anturajul care este provocator !! Si la momentul cind ti se va propune, sa raspunzi ca nu esti pregatita pentru acest moment, sau chiar ca el nu este persoana justa pentru tine. Ceva de a cest gen.
Inteleg ca este greu sa spui "NU", dar altfel va trebui sa fii silita sa faci ceea ce nu doresti !! Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
probleme
roxy(2009-12-30 22:22:30)

Bunã ziua,spuneþi-mi vã rog ce aº putea sã fac în cazul în care mereu am probleme cu flora vaginalã,ba candidozã,ba micozã.Nu îmi schimb partenerul ,suntem amândoi responsabili de igiena noastrã,indiferent cum ne protejãm (prezervativ sau pastile),problema tot nu dispare,chiar dacã fac tratament .Se rezolvã doar pe o perioadã de 2-3 luni,apoi iar apare.Nu mai ºtiu ce sã fac ºi cum sã scap de asta.
Vã mulþumesc.

(2009-12-31 13:54:28)
salut, Roxy !! Cred car trebui sa faci o consultatie la un imunolog. Spun asta deoarece utilizarea repetata si fara de efect a antimicoticelor nu este "a bine", si cred ca va trebui de influientat un pic asupra imunitatii, in primul rand.
Sa limitezi la minim dulciurile sub orice forma, sa te alimentezi cu produse naturale. Sa faci analize de "routine".
Succese in Noul An !!
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
????
Lenutza(2009-12-30 11:09:50)

Buna ziua! daca am ciclul uneori la a 26 zi alteori 27/ sau 28 /30....se considera ciclu regulat? daca da cum sa stiu cind anume e perioada fertita?.....ultima data ciclul a fost la a 26 zi si cam peste 14 zile am avut relatii neprotejate ....poate sa fie perioada fertila caci imi doresc un beby? Merci din suflet

(2009-12-31 13:43:58)
salut, Elena !! Nu este chiar regulat: de la 26 la 30 de zile, si se scimba perioada ovulatiei. Pentru tine ar fi mai rational sa ai relatii pe baza studierii folilului( foliculometria prin ecografia ovarelor) sau a temperaturii bazale( % mai scazut). Daca ULTIMA zi a ciclului a fost la 26.11, peste 14 zile poate fi bine in caz ca ciclul a fost de 2,5 zile. In general se calculeaza dupa PRIMA zi de ciclu, si ovulatia survine la a 12/13/14 zi a unui ciclu de 28 de zile. Succese in NOul An !!
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
ce se intampla cu mine?
Monica(2009-12-30 03:33:30)

buna! am facut tratament cu yasmine aprox 8 luni(sfatul medicului ginecolog),am 20 de ani si ciclu neregulat.ciclu trebuia sa vina la sfarsitul lunii noiembrie(fiind prima luna fara pastile). este normal sa nu vina? acum e sfarsitul lui decembrie si tot nu a venit.am avut relatii sexuale cu iubitul meu,insa am facut un test si oricum nu avea de unde.sa consult ginecologul? este oare normal sa nu vina,datorita faptului ca a fost corpul obisnuit cu pastile?

(2009-12-31 13:34:17)
salut, Monica !! Ovulatia putea sa lipseasca datorita faptului ca a fost suprimata pe durata a 8 luni, dar oricum menstra ( dupa idee), va veni in 2 saptamini, daca desigur actele sexuale au fost protejate. Test la sarcina , in caz de retinere inca de 2 saptamini, ai putea sa-l faci dupa 15 ianuarie. Poti consulta ginecologul, desigur !!! Pina atunci, masoara temperatura bazala( rectala) si inregistreaz-o. Ex: 01.01.2010- este a 31 zi de retinere; 02.01.2010- a 32 ...etc.
Succese in Noul An !!
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
o mica incomoditate
elena(2009-12-30 01:35:19)

buna ziua si felicitari cu ocazia frumoaselor sarbatori!

Am si eu o mica incomoditate,am o iritatie insotita de prurit la nivelul labiilor mici si nu stiu care ar fi cauza.a ineput cu 2 zile inainte de a-mi "veni menstruatia" si am observat un lichid dens-mucos ca se elimina din vagin. cu o zi inainte de a aparea toata chestia asta m-am masturbat,si acum cred ca poate am vreo infectie(micoza)... bolile sex.transmisibile sint excluse,clotrimazol unguent ma poate ajuta cu ceva?

Va multumesc anticipat,Elena.

(2009-12-31 13:28:50)
salut, Elena !! Clotrimasolul este indicat pentru ingectiile vaginale, transmise si prin cale sexuala. Nu etse solutia optimala( neavind rezultatul frotiului). Incearca ... dar sa stii ca nu-ti da nimeni garantia de eficacitate maxima si de lunga durata. Posibil inainte de a introduce unguent ar trebui sa faci niste irigatii vaginale cu decoct de galbenele( kalendula)???
Succese in Noul An !!!
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Ce schimbari fiziologice au loc dupa pierderea virginitatii?
Alina(2009-12-28 21:10:03)

Ce schimbari fiziologice au loc dupa pierderea virginitatii?

(2009-12-29 09:02:30)
salut, Alina !! Schimbari fisiologice au loc doar in acel caz daca raportul sexual a fost unul cu risc: poate surveni sarcina sau infectiile cu transmitere sexuala.
Daca I raport sexual a fost VIOLENT pot fi si diferite traume ale organelor genitale. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
am mancarimi la nivelul mainilor si talpilor
lidia(2009-12-23 08:28:52)

am mancarimi la nivelul mainilor si talpilor,mai ales seara,sufar de candida vaginala ,spuneti-mi ce sa fac nu mai pot simt ca nu mai gasesc nici o rezolvare a acestor probleme?

(2010-03-13 16:07:07)
Draga Lidia,
Aici este neaparat nevoie de consultatia medicului internist,efectuarea obligatorie a nivelului glucozei in singe, dar si a probelor functionale a ficatului, studierea functiei rinichilor. Daca se va confirma candidoza generalizata, tratamentul este efectuat sub supravegherea medicului timp de min 6 luni. Nu este o problema ce ar fi in competenta doar aginecologului.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Certuri
Nica(2009-12-21 23:31:17)

Buna! Va rog sa ma ajutati cu o sugestie sau un sfat! Atunci cind intr-o relatie sunt certuri permanente si nimic nu mai ajuta, care ar fi solutia? Despartirea?
Ma cert cu prietenul meu in fiecare zi, din diverse motive, si nu sunt doar certuri neinsemnate sunt chiar foarte serioase! Asta ma depreseaza...
Va multumesc anticipat!

(2009-12-30 11:23:49)
BUna Nica, orice relatie este intemeiata pe stima dragoste si respect. Oamenii se casatoresc pentru a trai fericiti unul alaturi de altul si pentru a se dezvolta armonios ca personalitate. Relatiile de dragoste se stabilesc mai intai cu scopul de a se cunoaste unul pe celalalt si atunci cind ambii se simt bine unul alaturi de celalalt atunci ei ajung la concluziaca ar fi bine sa se casatoreasca. In cazul in care ajung sa se cunoasca si constientizeaza faptul ca nu se potrivesc atunci pur si simplu rup aceasta relatie si cauta un alt partener. Deseori certurile marunte intr-o relatie pot aparea din lipsa de comunicare sau atentie. Ar fi bine sa comunuicati cu partenerul pe aceasta tema casa identificati care este motivul certurilor. In caz ca o sa aveti nevoie de mai mult ajutor va puteti adresa la un specialist psiholog. Succes!!!
Alexandru Clivada
Psiholog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
?????
Tania(2009-12-21 19:02:12)

Am si eu o intrebare....Cite zile ii normal sa tina un ciclu? Am 25 ani ...inainte ciclu tine pina la 10 zile chiar si 10 si era abundent, dar cu timpul a inceput sa tina 5 zile...dupa ce am nascut ciclu tinea 3-4 zile dar era si cu intirzieri (am probleme cu glanda teroida), dar de vre un an am inceput sa am inainte de ciclu eliminari cafenii inchise si la sfirsit de ciclu tot, ce poate fi asta? Am fost la ginecolog mi au spus ca poate fi "adenomioz"sory daca nu am scris corect cuvintul si am si facut USG si mi au spus ca tot ii normal , nu am nimic...... de la ce pot fi eliminarile cafenii inainte si dupa ciclu si ii normal sa tina ciclu 3 zile?( relatii sexuale nu am avut de 6 luni...ne am despartit cu sotul )poate sa apara probleme cind ii lipsa de relatii sexuale mult timp?

(2010-03-13 15:58:02)
Draga Tania,
Menstruatiile de 10 zile abundente sunt considerate patologice.Durata de 3 zile a menstruatiei este normala, iar eliminarile maro - intradevar pot apare sau la adenomioza, sau la insuficienta progesteronica, uneori la femeile ce au montat sterilet intrauterin. Pentru elucidarea cauzalor ar fi necesar de efectuat testele la hormoni - progesteron, LH, FSH, testosteron, prolactina, hormoni tiroidieni si TSh la 21-22 zi de ciclu menstrual. Chiar daca ecografic nu se apreciaza modificari a formei si structurii organelor, eventual ar fi nevoie de unele corectii medicamentoase pentru a preveni unele stari patologice pe viitor.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Ajutor
Mary(2009-12-21 14:22:49)

Buna ziua! in timpul actului sexual s`a rupt prezervativul,faza buna a fost ca acesta sa rupt pina sa ejaculeze in el.... dar ma intereseaza daca se pot luat infectii in acest sens? prietenul ma asigura ca nu are nimik de genu virus dar ma rog..as vrea sa stiu..Multumesc

(2010-03-13 12:40:40)
Draga Mary,
In cazul dat exista riscul de contactare a infectiilor cu cale sexuala de transmitere, partenerul D-stra poate sa nu stie daca are sau nu vre-o problema infectioasa, deoarece unele infectii pot fi asimptomatice, dar totodata pot contamina partenera.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Am o mare problema!!!
Irina(2009-12-18 23:56:04)

Buna ziua. Problema mea consta in faptul ca nu mai am ciclu de 3 ani (eu am 23 ani). Am fost la ginecolog si a stabilit ca am prolactina marita, la inceput era marita de 20 ori mai mare decit norma, ginecologul mi-a prescris Bromcriptin si acum e mai mare de 5 ori, dar scade foarte, foarte lent. Pute-ti sa-mi dati va rog un sfat ce sa mai fac? Am facut analiiza la toti hormonii, si toti sunt in norme bune. Am facut analize si la glanda teroida, si la cap, nu sa depistat nimic. Poate exista un alt remediu de micsorare a prolactinei? Si daca puteti sa-mi spune-ti din ce cauza s-a marit intratit prolactina mea?
Si daca e adevarat ca din cauza prolactinei marite nu merge ciclul?

(2010-03-12 00:43:32)
Draga Irina,
Cauza lipsei menstruatiei este in frecvente hiperprolactinemia. In cazul D-stra va sfatui sa efectuati rezonanta magnetica nucleara pentru a exclude prolactinomul - tumoarea de hipofiza. Exista preparate ce reduc prolactina ca alternativa Bromcriptinului - de ex Dostinex. Oricum indicarea acestui remediu poate fi facuta doar de medic.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
??????????
yasmina(2009-12-18 21:48:23)

buna seara doamna doctor!eu vam mai scris dar nu miati raspuns!eu nustiu cei cu mine si imi fac griji la medik nu ma pot duce ca sunt peste hotare si nu am posibilitatea!!!!eu am 20 de ani si eu am probleme cu ciclu!am citeodata de 2 ori pe luna sau deloc.am fost la control cu rinikii si miau zis ca sunt sanatosi dar nu pot intelege de ce cind am ciclu e murdar si inchegat.am facut si teste de sarcina dar mia aratat negaiv eu am deja 4 luni de cind nam relatii sexuale si azi am vomitat ce pot fi insarcinata?acum luna aceasta mi sa inceput ciclu dar nu ca in fiecare data e mai putin!!!!ce pot avea?nu pot dormi noptile,ma gindesc ce am!ajutatima va rog!!!!!mersi

(2009-12-21 10:52:45)
salut, Yasmina !! Macar ca intrebarile au fost impartite in mod AUTOMAT colegului meu, am hotarit s araspund eu... Ti-am raspuns si la prima intrebare. Posibil ca voma este din cauza acutizarii vcolecistitei?? In ceea CE priveste menstruatia, te sfatui sa faci ultrasonografia NUMAIDECIT !!!! si sa gasesti posibilitatea de a face consultatia la ginecolog. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
???
Ioana(2009-12-18 20:12:53)

Deci care ar fi istoria:Sunt prietena cu un baiat de care-mi place..de la inceput el isi manifesta sentimentele nu ca prieten ci cele de simpatie eu insa eram interesata de alt baiat...dupa ceva timp am inceput sa ma miste comportamentul lui,si acum sunt eu cea carel simpatizeaza insa el deja parca nu mai este asa cum era,deci ma gindesc ca cauza ar fi ca o prietena de-a mea i-a zis deskis despre ce simt eu fata de ds,si cred ca asta ia skimbat comportamentul.Ar fi posibil? el ia spus prietenii mele..."pai de ce nu vine ea sami spuie in fata"...acum simt ca sia skimbat comportamentul nu e asa deskis cum era,cum era mai chochet cu mine,si altele.Si atunci cind ma rog isi mai manifesta unele cochetari nunteleg ar fi un comportament prietenesc sau e flirt???Cel mai mult ma gindesc ca el face unele gesturi ca prieten insa eu daca-mi place de ds deodata duc toate asrgumentele ca sa vad ceea ce vreau sa vad defapt si ma tem ca ma mint singura pe mine.Ce ma sfatuiti face sa risc sami destainuiesc sentimentele sau mai bine sa ma retin ca sa nu risc sal pierd si ca prieten.De inainte Va multumesc anticipat pentru ajutor

(2009-12-21 22:22:03)
Buna Ioana, sa iubesti sau sa ai careva sentimente sau emotii fata de o anumita persoana este ceva firesc, este omenesc, insa deseori se intimpla ca noi insine sa ne impotmolim in ele, si din aceasta cauza pentru ale aranja si ale intelege este bine sa le discutam si sa le impartasim persoanei. Numai asa putem afla daca ele sunt sincere sau nu. Astfel putem afla daca persoana caruia ii impartasim aceste sentimente simte la fel sau nu. Un alt moment important este faptul ca numai o persoana puterniica poate spune cu adevarat ce simte persoanei dragi, aaceasta nu este o rusine ci dimpotriva da dovada de o persoana increzuta in fortele proprii! Succes!
Alexandru Clivada
Psiholog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
despre avorturi spontane
graziela(2009-12-18 01:41:10)

buna ziua,va rog sa imi dati un sfat;am 2 pierderi de sarcina,rh negativ,un fibrom f mic circa 5mm.Miam facut analiza rubella igG ANTIBODY si mia iesit pozitiva.Credeti ca toate acestea ar fi cauza care miau provocat avorturile spontane?DR zic ca este normal sa pierzi,dar 2 sarcini consecutive cred ca ii prea mult.Daca cineva ma poate sfatui ce alte analize tre sa fac ca sa descoper cauza,multumesc

(2010-03-12 00:34:19)
Draga Graziela,
Efectuati o metrosalpingografie pentru a exclude anomalia formei uterului, frecvent responsabila de pierderea sarcinilor. La fel, efectuati testul la lupus anticoagulant pentru excluderea asa-numitului sindrom antifosfolipidic.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
scurgere alba din sani
tudosa roxana iuliana(2009-12-16 21:54:14)

astazi m-am simtit rau si a inceput sa imi curga un lichid alb din ambii sani?ce se intampla? e posibil sa fiu insarcinata ? sau sa am cancer la sanii?

(2010-03-12 00:24:48)
Draga Roxana,
Orice eliminari din glandele mamare in afara sarcinii si lactatiei necesita examinare urgenta la mamolog, la fel efectuarea unei mamografii si ecografii a glandelor mamare. La fel este necesar de investigat nivelul hormonului prolactina in singe.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Erectie nocturna
Ioan s.(2009-12-14 22:52:49)

Am 59 ani si am erectii nocturne nedorite
Erectiile apar mai des in a doua parte a noptii si dispar dupa urinare.
va rog sa-mi dati un sfat

(2009-12-14 23:34:42)
salut, dl Ioan !! Cred ca aveti nsite dorinte sexuale neimplinite, posibil apar frecvent dupa vizionarea unor filme erotice, unor amintiri, etc. Lipsa somnului profund din cauza unor situatiii stresante , posibil si presiunea arteriala un puic marita pot fi si ele motive al problemei. Va recomand sa Va adresati la androlog, ca sa decida Dlui tratamentul.
P.S. SE va regla situatia, sunt sigura, nu Va nelinistiti. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
vreau un bebe
Elena(2009-12-14 08:05:58)

buna ziua Doamna Doctor, in primul rind as vrea sa va multumesc din suflet pentru tot ce faceti pentru noi si sa va felicit cu apropiatele sarbatori de iarna.
Am si eu o intrebare care ma framinta, in luna august 2009 am avut o sarcina oprita in evolutie, am facut toate investigatiile necesare inclusiv toxoplasmoza care a iesit negativa, ne dorim foarte mult un bebe dar imi este foarte tare teama sa mai incerc o data, am nevoie de un sfat ce ar trebui sa fac ca urmatoarea data sa nu se mai repete situatia anterioara, ce investigatii ar mai trebui facute inclusiv pentru sot, Va multumesc anticipat.

(2009-12-15 00:02:34)
salut,Elena !! Eu din partea intregii Echipe SPFM iti multumim pentru felicitari cu sarbatoarele de iarna..!!
1. Contraceptie in continuare pentru 2-3 luni. 2.Pe durata acestei perioade- sa fie administrat acidul folic( aminduora) si Duovit-femei tie si duovit-batbati-sotului..3. Repetarea analizei la toxoplasma.
4.Cumpara de la vre-o manastire icoana cu Sf. Anastasia, protectoarea gravidelor si a parturientelor. Eu cred in rugaciunea sincera--- este o sustinere pentru suflet !!
Succese

Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
ce as putea face???
Alexandrutza(2009-12-11 12:39:42)

ce as pute face???pt al recuceri??treaba sta asa:am avut primul iubit de care mam despartit dupa o luna,pt ca iam sp ca ,ma despart de el dn cauza altui baiat.....si el ma intrebat dak mai vr sa mai fiu din nou cu el....dar el mia propus asta exact dupa ce mam despartit de el...dupa o saptamana dupa ce mam despartit de el mam combinat cu altul din clasa lui.....si el sa combinat cu o prietena dea mea pe care acum o urask.....eu nul iubeam pe cel cu care mam combinat dupa despartire.............acum eu il iubesk pe fostul meu iubit cu care am fost combinata prima data...dar el nu poate sa se desparta de actuala lui prietena pt ca crede ca dak face asta si se combina cu mn dn nou o sa ma despart dn nou de el si o sami bat jok de el...dar nu e adevarat asta....eu il iubesk dn tot sufletul........si cred ca si el mai simte cv pt mn dar ii e frika sa arate asta pt ca crede k iar o sami bat jok d el dar acum eu miam bagat mintile in cap si vr sa fak tot posibilul sal recuceresk si sa se intoarka dn nou la mn....VA ROG AJUTATIMA.....

(2009-12-17 13:20:23)
Buna Alexandrutsa, de multe ori fiecare din noi greseste, a gresi este ceva omeneste. Noi trebuie sa punem accentul nu pe faptul ca am gresit si aceasta este o crima, ci dimpotriva sa ne orientam asupra momentului cum putem face ca sa fie bine mai departe. In cazul dat este important sa discuti cu baiatul dat pentru ai impartasi sentimentele tale si el randul lui sa explice daca are careva sentimente visavis de tine. In cazul in care nu aceste sentimente nu vor fi reciproce va trebui sa atragi atentie mai multa acestui moment. Succes!
Alexandru Clivada
Psiholog
 

   
     
La începutul paginii
     
 
         
  Societatea de Planificare a Familiei © 2003-2010
Made in Moldova
iubire@iubire.md