Anunțuri
   
 
 
 
 
   
 
 

Perioada de recuperare după naştere – revenirea la forma iniţială

Autorul articolului: Helgi Tammuri, moaşă
Traducere din limba rusă: Angelina Molea, medic ginecolog şi Ecaterina Rusu

După naştere veţi avea nevoie de puţină răbdare şi timp ca să reveniţi la starea fizică de pînă la sarcină. De aceea, în primele zile după naştere încercaţi să staţi pe scaun cît mai puţin. Ca să acceleraţi revenirea la forma "iniţială" vă sfătuim să vă faceţi exerciţii pentru muşchii vaginali. Fiţi atente la ceea ce simţiţi şi dacă aveţi dureri puternice sau sînteţi obosită încetaţi exerciţiile. Mai bine mai puţin, dar mai des.

Despre dureri

În perioada cît alăptaţi copilul la sîn organismul eliberează un hormon numit oxitocină care contribuie la apariţia colostrului, iar mai tîrziu – a laptelui. În acelaşi timp, acest hormon determină apariţia contracţiilor uterine, pe care le veţi simţi ca un disconfort sau dureri în zona inferioară a abdomenului şi micşorează posibilitatea începerii unor sîngerări postnatale. Femeile multipare (care au născut de două sau mai multe ori) pot avea dureri mai mari decît primiparele.

Perioada postnatală durează atît timp cît organismul femeii revine la starea iniţială de pînă la naştere, adică organele genitale interne regresează şi revin la dimensiunile normale. De obicei, această perioadă durează 6-8 săptămîni. În primele zile după naştere femeia poate simţi disconfort, slăbiciuni, dureri în regiunea uterului. Durerea pe care o simţiţi este un semn că organismul D-voastră revine la normal. Dacă durerile sînt puternice, adresaţi-vă la medic sau moaşă.

Eliminările după naştere – lohiile

Lohiile vor dura 2-6 săptămîni. Ele ar putea înceta mai devreme dacă femeia alăptează la sîn. În primele zile, eliminările sînt de culoare roşu-aprins care pe zi ce trece devin mai întunecate, iar spre sfîrşit – cafeniu palid, albui-gălbui. Lohiile ar putea să continuie pînă la prima menstruaţie.

Dacă alăptaţi la sîn, menstruaţia ar putea să nu apară o perioadă de timp (nu vă speriaţi, este un lucru normal). În trecut se recomanda ca femeile să stea în pat primele 3-4 zile după naştere. Însă, din cauza nemişcării, sîngele nu putea fi eliminat din uter; la această problemă se mai adăugau altele: microbii, creşterea temperaturii corpului, proces de inflamare (puroiere) în uter şi sîni.

În prezent, medicii recomandă să vă mişcaţi după cîteva ore după naştere. Oricum nu veţi putea sta mult timp inertă, deoarece imediat după naştere va trebui să aveţi grijă de micuţul D-voastră. În timp cît vă mişcaţi, uterul se află într-o poziţie în care poate uşor elimina sîngele.

Vezica urinară

În timpul sarcinii uterul mărit apăsa asupra vezicii urinare; ca rezultat mergeaţi des la toaletă. După naştere, ţesuturile vezicii urinare, ce au stat sub presiune pe tot parcursul sarcinii, au pierdut din sensibilitate şi ca rezultat femeia nu simte cînd este timpul să meargă la toaletă. Deşi, în aceste momente femeia simte durere, ea nu înţelege ce trebuie să facă.

După naştere mergeţi la toaletă cît de repede va fi posibil. În continuare nu uitaţi să faceţi acest lucru de 3-5 ori pe parcursul zilei. Uneori se pot întîmpla şi urinări necontrolate. Pentru a rezolva problema vă recomandăm să faceţi exerciţii pentru muşchii vaginali şi abdominali.

Organele interne

În timpul naşterii rectul se eliberează de masele fecale. Iată de ce în primele zile după naştere nu veţi avea probleme în acest sens. Pentru accelerarea lucrului intestinului gros este necesar să consumaţi mult lichid. Mergeţi des la toaletă. Chiar dacă aţi fost suturată, nu vă fie frică – aţele nu se vor rupe.

Durerile în regiunea lombară

Durerile pe care le simţiţi în regiunea lombară şi în regiunea inferioară a abdomenului sînt din cauza contracţiilor uterine. De obicei, aceste dureri sînt mai puternice în momentul cînd alăptaţi la sîn copilul. De asemenea, durerea lombară poate fi provocată de poziţia incomodă a corpului cînd alăptaţi la sîn sau în timpul altui lucru pe care-l faceţi. Va trebui să vă deprindeţi să ţineţi spatele corect (relaxat) – el este "piatra de temelie" al corpului. Vă recomandăm să urmaţi regulile ergonomicii ("ergonomica" – ştiinţa care explică cum este "construit" corpul în scopul de a şti cum e mai comod să mergeţi sau să duceţi greutăţile. De exemplu, acum se fabrică mobilă specială numită ergonomică – o mobilă comodă pentru corp şi spate (de exemplu, pat foarte comod pentru somn).

Relaţiile sexuale

Relaţiile sexuale pot fi reluate atunci cînd nu vă mai deranjează durerile (în special, dacă aţi fost suturată) şi cînd organele genitale interne au revenit la normal: aproximativ la 5-6 săptămîni după naştere. La primul contact sexual aţi putea avea mici probleme din cauza muşchilor vaginului care şi-au pierdut elasticitatea sau din cauza vaginului "uscat" şi fricii de a nu rămîne din nou însărcinată (ceea ce s-ar putea întîmpla chiar dacă nu aveţi menstruaţie şi alăptaţi regulat la sîn). Înainte de a începe viaţa sexuală vă recomandăm să faceţi un control ginecologic postnatal (peste 4-6 săptămîni după naştere). Medicul va examina sînii, abdomenul, va măsura tensiunea arterială şi, în caz de necesitate, va face analiza sîngelui şi urinei. De asemenea, medicul va controla starea uterului, vaginului, colului uterin şi perineului. 

Discutaţi cu medicul ginecolog despre metodele de contracepţie

Dacă aţi decis împreună cu soţul ce metodă de contracepţie veţi folosi, medicului nu-i rămîne decît să vă explice cum o folosiţi corect. Dacă nu aţi hotărît încă care va fi metoda de contracepţie permanentă, atunci puteţi utiliza prezervativul. Dispozitivul intrauterin (steriletul) poate fi introdus după 6-8 săptămîni de la naştere. Şi mai bine – după ce se va restabili ciclul menstrual.

Dacă vă gîndiţi la încă un copil, în acest caz se recomandă să-l concepeţi nu mai devreme decît după ce micuţul care s-a născut acum va împlini 9 luni. Astfel, diferenţa de vîrstă între copii va constitui 1,5 ani. Această perioadă este necesară pentru restabilirea sănătăţii femeii, creşterea şi "punerea pe picioare" a primului copil şi crearea (dar şi menţinerea) unei atmosfere favorabile pentru o nouă sarcină.

Depresia

De cele mai dese ori chiar şi după o naştere uşoară, femeia poate avea o dispoziţie pesimistă. Cauza schimbării dispoziţiei se datorează fluctuaţiei bruşte a nivelului de hormoni şi sentimentului de gol interior ce apare uneori după naştere. Altă cauză ar putea fi frica D-voastră că nu veţi fi o mamă bună pentru copil.

După 2-3 luni vă veţi simţi emoţional mai bine. Important este să aveţi în preajmă familia sau persoane de încredere care vă vor susţine, ajuta şi încuraja în toate. Dacă D-voastră veţi căpăta încredere în sine, atunci şi cei din jur se vor simţi fericiţi.

Greutatea corporală

Cu cît mai devreme veţi începe să aveţi grijă de corpul D-voastră, cu atît e mai bine. Începeţi cu exerciţii de întărire a muşchilor vaginali. În timpul sarcinii şi naşterii, muşchii întregului corp se întind, pierd din elasticitate şi sensibilitate, schimbînd figura femeii. Iată de ce după naştere femeia trebuie să se odihnească şi să îngrijească de corpul său pentru a se restabili.

Exerciţiile fizice şi antrenamentele active pot fi începute în a 6 săptămînă după naştere. Copilul care este alăptat la sîn, de asemenea, îşi "ajută" mama să-şi corecteze greutatea corporală. Femeia pierde mult lichid şi multă energie. Astfel, puţin cîte puţin veţi "arunca" kilogramele în plus acumulate pe parcursul sarcinii.

Cîteva sfaturi pentru exerciţiile postnatale

În timpul naşterii muşchii vaginului şi celelalte ţesuturi moi din regiunea căilor de naştere s-au supraîntins. Iată de ce este important să vă concentraţi atenţia la restabilirea acestor regiuni afectate în timpul naşterii. Încercaţi să faceţi exerciţii de antrenament a muşchilor vaginului. Aceştia sînt de formă circulară şi atunci cînd îi încordaţi ei se adună în ineluş, şi se retrag în interior. Este o senzaţie similară cu cea cînd trebuie să răbdaţi pentru că la moment nu puteţi merge la toaletă. Aceste exerciţii pot fi începute imediat după naştere.

La început aţi putea întîmpina greutăţi. Veţi avea senzaţia că muşchii nu se mai supun voinţei D-voastră. Însă, dacă veţi continua – peste un timp veţi obţine succese. Exerciţiile pot fi efectuate în orice poziţie, în primele zile vă recomandăm să le efectuaţi fiind culcată. D-voastră singură regulaţi cît de des şi cît de multe exerciţii faceţi (de cîteva ori pe zi cu interval de cîteva ore). Le continuaţi pînă nu vă restabiliţi complet, adică peste aproximativ 1,5 luni după naştere, sau chiar un timp mai îndelungat.

Un alt exerciţiu pe care-l puteţi face imediat după naştere este restabilirea muşchilor abdomenului. Culcaţi-vă pe spate, puneţi o mînă pe burtă (pentru a putea controla mişcările) şi respiraţi uşor.

În timpul expiraţiei încercaţi să "lipiţi" burta de spate; păstraţi această poziţie timp de cîteva secunde, după care relaxaţi muşchii în timpul inspiraţiei. Faceţi acest exerciţiu atît cît puteţi suporta şi de fiecare dată măriţi numărul exerciţiilor.

Al treilea exerciţiu: după naştere, de cîte ori aveţi posibilitatea, staţi culcată pe burtă. Presiunea exercitată asupra abdomenului va face ca uterul să se micşoreze mai repede, iar organele cavităţii abdominale se vor retrage. Pentru comoditate, puneţi sub burtă o pernă sau plapumă împăturită. Rămîneţi aşa culcată aproximativ 20 de minute. Repetaţi acest exerciţiu pe parcursul zilei.

Trebuie să ţineţi cont de faptul că procesul de restabilire după naştere este individual la fiecare femeie, însă, în mediu durează 1-2 luni.

În această perioadă evitaţi o solicitare fizică excesivă şi, în special, ridicarea unor greutăţi sau participarea la antrenamente. Este îndeajuns şi greutatea copilului pe care-l purtaţi în braţe. Evitaţi suprarăcirea, pentru că imunitatea este slăbită.

Reţineţi: aveţi nevoie de timp şi de puţină răbdare ca să reveniţi la forma de pînă la sarcină. Aveţi grijă de D-voastră! 


Articole la tema dată:


 

Sfaturi
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
scurgeri
monika(2010-01-27 14:48:55)

AM 28 DE ANI 2 NASTERI PRIN CEZARIANA CEA DE A DOUA ESTE DE 4 LUNI SI AM O SCURGERE ALBICIOASA CUM POT SA MA TRATEZ? ALAPTEZ IAR MENSTRUATIA NU ESTE PREZENTA.

(2010-01-27 15:19:03)
salut,Monika!! In primul rand cred se merita sa te examinezi, deoarece posibil sa fie totul OK !! si sa fie nevoie doar de niste irigatii cu kalendula !! Sa nu te autotratezi !! Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
dureri
sofia(2010-01-25 16:47:13)

spunetim varog cum sa ma vindec numai pot de dureri in prag ma dor ovarile cind ma duc cu udul imi pare ca ma tae in nuntrul si mai am si poala alba adica vidilenii puturoase mai mult de 10 ani am incercat multe si de toate si nu ma ajuta nimic mam adresat la multi medici si dejeaba.

(2010-01-26 13:05:10)
salut, Sofia!!Cred ca trebuie sa te consulti urgent cu un ginecolog de la Centrul de Sanatate a Reproducerii din Chisinau( poarta de sus a Centrului Mamei si a Copilului). Acum mai ai si o cistita acuta!! Clar, ca vei avea nevoie de ceva banisori pentru toate analizele. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
operatie sarcina extrauterina
maria gheorghe(2010-01-15 00:26:07)

in urma cu 7 zile am fost operata de sarcina extrauterina ,firele nu le-am scos si ce ma ingrijoreaza este ca in jurul catorva fire pielea este un pic rosie si locul este un pic dureros.Itrebarea este daca am motive de ingrijorare?
Va multumesc anticipat !

(2010-01-15 10:37:07)
salut, Maria !! In general, ar fi straniu daca cusuturile nu te-ar durea un pic!! Este absolut normal!! INsa faptul ca in locul cusuturilor este un pic pielea rosie, ma pune pe gindca ca poate fi un inceput de inflamatie locala, sau posibil ca daca nu esti grasa, s-ar putea si de le scos (poate la I etapa-peste una). Te sfatui sa apelezi chiar azi, vineri, la medic, ca miine va fi mai complicat sa gasesti medicul care te-a operat; sau adreseaza-te la medicul de familie (nu stiu care este regula in localitatea Dvs. )
P>S> Dupa o luna informeaza-te la ginecologul tau ce masuri de reabilitare ar trebui sa faci !! Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
7iuiuyy
iilgytytyuy(2010-01-08 00:10:00)

uy7i677yuygfijkjjjjjjjjjjjjj

(2010-01-13 11:42:31)
Formulati exact intrebarea.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
mirena
mihaela(2010-01-04 22:46:52)

Buna,am 19 ani si pe 20 octombrie 2009 am nascut un baietel.Dupa 6 saptamani mi-am montat(de fapt dr.) un sterilet mirena.de atunci am avut 3 saptamani de sangerari nu abundente.in timpul acestor 3 saptamani an avut si contacturi sexuale.la penultimul contact am simtit o durere ffff mica dupa iar la ultimul am incercat dar nu se putea pt ca aveam dureri suportabile si sotul zicea ca parca simtea ceva.dupa ce s-au "potolit"scurgerile am avut dureri abdominale.este normal sa am sangerari atata timp si dupa sa am dureri abdominale?se poate fi miscat sau chiar fisurat steriletul?
Va multumesc,anticipat!

(2010-01-08 11:23:06)
salut, Mihaela !! Spre regret, TOTUL este posibil, deaceea iti recomand sa faci o ecografie a uterului si indata sa faci control la ginecolog. Mai degraba ca s-a deplasat spre iesire, dar desigur ca nu este cert. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Dupa nastere probleme.
Ana(2009-12-23 16:11:19)

Am nascut acum 9 luni in urma, nasterea parca totul bine a dura 16ore dar medicii au spus ca e normal si nu e nimic complicat.Dar dupa o saptamina de la nastere au aparut probleme, foarte greu ma duc la WC.(cu urina totul bine), si sunt multe eliminari care inainte nu le aveam. Credeam ca va trece dar nu e nici o schimbare. Va multumesc mult!

(2010-03-13 16:16:11)
Draga Ana,
Este nevoie de o consultatie la ginecolog, ecografie a organelor genitale interne, consultatie la medicul gastrolog.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Viata sexuala
Mariana(2009-11-30 19:55:22)

De ce dupa ce am nascut nu am dorinta sa fac dragoste cu sotul ca inainte?

(2009-12-01 20:06:57)
salut, Mariana ! pot fi motive psohologice, endocrine si fiziologice: a)oboseala, trebuie sa acorzi atentie copilului, poate esti stresata ca iti vin oaspeti, s-a adaugat lucrul prin casa, etc..; b)in general libidoul este in dependenta directa d ecantitatea de testosteron.. Posibil ca dupa nastere la tine a diminuit cantitatea relativa a testosteronului, c) uneori dupa nasterile pe cale naturala sunt traume ale inelului vulvar, mai ales a clitorisului.
Dupa idee ar fi necesar sa fie o consultatie complexa la ginecolog-endocrinolog-sexopatolog. Cred ca cel din urma specialist notat aici va trebu sa va "invete/sfatuie" cum sa iesiti din impas. Ar fi bine sa aveti faza de preludiu mai indelungata, sa fie un ambiente cald, cu muzica lina relaxanta. Si niste vitamine: ex: Duovit pt.femei. Sa vezi ca va fi OK.. Revina
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
sfatul specialistului
dumitru elena(2009-11-30 11:10:22)

Am fost pe data de 18 noiembrie la un control ginecologic si am aflat ca am o rana pe col DIGNOSTIC CERVICITA,am primit un tratament de 10 zile cu Cervugid.Dupa tratamentul respectiv sanii au inceput sa ma doara si la strangerea mamelonului a iesit un lichid galbui asemanator cu colostrul .As vrea sa stiu daca acest lucru este datorat tratamentului tinand cont ca urmatorul control dupa tratament il am pe data de 15 decembrie cand sunt programata pentru o colposcopie.As dori sa stiu daca e ceva grav sau pot sa astept pana cand am programarea la ginecolog .

(2010-01-14 09:51:47)
Draga Elena,
Problema de col uterin si tratamentul aplicat nu sunt responsabile de eliminarile din glandele mamare. Sfatul meu este sa mergeti dupa urmatoarea menstruatie la consultatie la medicul mamolog, este necesara ecografia glandelor mamare, eventual mamografie, posibil sa fie necesara testarea nivelului de prolactina. Colposcopia la fel trebuie efectuata conform programarii.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
cum ramine cu vaginul
mady(2009-11-18 11:46:43)

buna ziua! va rog mult sa-mi spuneti cum ramine cu vaginul dupa nastere, se reface la forma care a fost inainte de a naste sau ramine un pic mai largit?
si in caz ca am avut rupturi la nastere si nu-mi prea place cum s-au prins, se poate de recusut sau de facut o operatie plastica si daca da, va rog sa-mi spuneti unde se poate de facut la noi asa ceva

(2010-01-13 12:18:43)
Draga Mady,
Vaginul revine la dimensiunile initiale, insa este mult mai extensibil, mai "relaxat" decit la femeile care nu au nascut. Operatiile plastice pe perineu si vagin, cu scop de corectie a rupturilor de vagin si perineu dupa nasteri, cu scop de ingustare a vaginului se efectueaza la majoritatea clinicilor ginecologice chirurgicale, conditia de baza este lipsa infectiei vaginale si minim 6 luni dupa nastere.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
col deschis
ana(2009-11-16 09:56:18)

am nascut acum 13 ani prin cezariana, avand o sarcina praevia , iar acum am mers la un eco abdominal si mi s-a spus sa am un col deschis.E grav , de la ce poate fi

(2009-11-16 21:44:42)
salut, Ana !! Cred ca este cazul sa fac iun conrol la ginecolog (sa fie un consult total: bimanual cu colposcopie). Nu prea inteleg de c e ti s-a spus ca este deschis si in ce consens. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
bartolinita si erozie
alla(2009-11-13 16:39:18)

Buna ziua,

Dupa un control la ginecolog mi s-a depistat bartolinita si erozie. Din virusi am CMV IMG, Herpes IMG si Toxoplasmoza IMG. Bartolinita este pe dreapta si este cit un ou de prepelita si e moale, nu ma doare si nu ma deranjeaza. Spuneti-mi va rog trebuie sa o scot acum sau se poate de lasat pe mai tirziu, pentru ca acum planuim a doua sarcina? Erozia trebuie acum arsa sau se poate tot dupa urmatoarea sarcina, am auzit ca dupa ardere sarcina vine mai greu, e adevarat? Poate folosesc careva supozitorii acum. Multumesc foarte mult pentru un raspuns.

(2009-11-14 00:00:13)
salut, Alla !! Nu este clar care este concluzia medicului: te lasa sa-ti precsrii tu singura tie tratment sau totusi medicul ?? Ca daca ai si CMV si Toxoplasmoza si Herpes... ar fi bine sa le tratezi, deoarece toate 3 infectii susnumite fac parte din grupul de infectii cu pericol de malformatii pentru fat TORCH. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Endometrul ingrosat
Andreea Olteanu(2009-11-13 14:43:23)

Am endometrul de 12,5mm si mi s-a administrat Desorelle anticonceptionale. Am citit ca sunt contraindicate in hipertrofia endometrului. Mi s-a mai zis la ecografie ca am si 2 foliculi de 0,7 si 0,6 cm pe ovarul stg si pe ovarul drept 3 foliculi cu dimensiuni intre 0,4 si 0,5 cm. Am uitat sa precizez ca am nascut in luna martie anul acesta.

Intrebarea mea este daca pot lua aceste anticonceptionale sau nu?


Va multumesc anticipat.

(2010-01-13 09:46:19)
Draga Andreea,
Grosimea endometrului indicata de D-stra poate fi una normala in faza 2 a ciclului, deaceea diagnosticul de hiperplazie endometriala necesita precizare.Daca acesta totusi se confirma, tratamentul cu Desorelle trebuie oprit. In astfel deea de hormoni gestageni. diagnostic este indicat chiuretajul cavitatii uterine cu examinarea histologica a raclatului, ulterior - eventual indicarea de hormoni gestageni.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
buna ziua ,
estera (2009-11-11 13:08:38)

va rog sa ma ajutati cu un sfat,in timpul contactului ,intro anumita pozitie imi atinge ceva ,o durere parca mi ar ajunge pana la creier durerea a-ti putea sa mi spuneti despre ce este vorba si inca ceva dupa ciclu o saptamana am o scurgere de culoare gri spre negru nu gasesc de la ce sa fie ,am uter in pozitie intermediara ,structura normala ,am 2 cezariene dar nu sunt legata asa cred .multumesc anticipat

(2009-11-11 22:02:15)
salut, EStera !!! Te sfatui sa faci un control la ginecolog, poate "merge vorba" si despre endometrioza, si despre aderente postoperatorii. Consulta medicul-ginecolog si urmeaza-i sfaturile. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
ce ma sfatuiti sa fac in legatura cu o infectie vaginala avind in vedere faptul k alaptez?
carmen lazar(2009-11-09 20:26:42)

am o infectie vaginala de 2 zile kre se maniesta prin minkrimi locale plus inflamarea locului iar scurgerea vaginala este mai densa si culoarea albicioasa.vreau sa precizez k nu mi a venit menstruatia si iau anticonceptionale speciale ptr alaptat.bebelul meu are 9 luni.ce pot sa fac?
va rog sa ma sfatuiti
va multumesc mult.

(2009-12-21 23:49:34)
Draga Carmen,
In primul rind se va efectua un frotiu vaginal, eventual si o cultura din vagin. Astfel va fi posibil de indicat un tratament adecvat, tinind cont inclusiv si de faptul ca alaptati.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
???????????????
Tatiana Muntean(2009-11-04 12:45:46)

daca in timpul sarcinii eu am fost bolnava de gherpes simplex posibil boala aceasta sa se transmita la copil

(2009-11-05 22:33:31)
salut, Tatiana !! Depinde de mai multi factori, inclusiv si de termenul sarcinii( daca esti chiar inaintea nasterii in perioada de incubatie- cele 7 zile), de obicei nu. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
???????????????
tiucica(2009-10-28 13:06:50)

buna , am o problema destul de mare din punctul meu de vdre.o problema cu apetitul meu sexual care a disparut aproape total dupa ce am nascut acum 9 ani. sunt insarcinata iar in 34 saptamani si apetitul a disparut total.deocamdata pot sa-l refuz pe sotul meu pe motivul sarcinii, dar dupa aceia ce sa ma fac daca situatia nu se inbunatateste?sotul meu e foarte activ sexual si nu-l pot refuza tot timpul; are grija intotdeauna de mine sa am si eu orgasm ,dar contactul sexual il incep de multe ori fara nici un chef.sunt destul de tanara, zic eu ,pt asemenra probleme, am 28 de ani. suntem impreuna de cand aveam 18 ani si il iubesc pe sotul meu foarte mult.mi-as dori sa simt si eu, ca am nevoie de sex asa cum simteam alta data , nu sa fac doar ca asa trebuie va rog ajutatima. MULTUMESC(2009-10-28 18:53:20)
salut,!!! Vreau sa notez un fapt: ti-asi recomanda sa faci o serie de sedinte la psiholog, dupa nastere. Dar nu -ti spun sa le faci . Stii de ce ?? Deoarece vre-o 6 saptamini dupa nastere ai sa-ti revii la forma ta perfecta de pina la nastere, apoi ai sa faci un control medical la ginecolog. Sa vezi ca se va restabili dorinta sexuala, nici nu ai sa observi cum si cind. Sunt chiar sigura: ITI IUBESTI SOTUL !! ESTE 90 % DIN SUCCES !! Deobicei oboseala cresterii copilului, uneori si traumatismul fizic si moral de la nastere diminuiaza dorinta sexuala. Prezenta dragostei sta la fundamentul familiei tale.
Impreuna cu sotul dupa nastere( la 6 saptamini), ginditi-va ce jocuri sexuale, fondal muzical, poate ceva lengerie sexy sa fie prezente la primul contact sexual. Ar fi ca al III episod in viata ta.
Fa-l frumos si indimenticabil. Nu rata sansa de a fi fericita, sa te mai indragosti iarasi de el !! Cuceriti-va reciproc si pastrati sentimentul peste zeci de ani !!!
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
ajutati-ma
mika(2009-10-23 18:07:11)

buna ziua! ma intereseaza daca se poate de recusut perineul care a fost rupt la nastere, in caz ca nu imi place cum s-a prins rana, pentru ca imi pare ca s-a prins putin parte peste parte da nu alaturat. Si daca da, atunci spuneti-mi unde se poate de facut asa ceva si cam cit ar costa?

(2009-12-09 23:28:01)
Draga Mika,
Operatiile respective se efectueaza in orice clinica de ginecologie chirurgicala, nu mai devreme de 6 luni de la nastere. Pretul procedurii include costul operatiei, anesteziei, analizelor preoperatorii si a zilelor aflate in stationar. De regula dupa astfel de proceduri se va ramine in stational timp de 4-5 zile dupa operatie.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Nastrea naturala dupa cezariana.
Angela C.(2009-10-05 22:21:18)

Ma numesc Angela,am 35 ani.Am 2 copii,ambii nascuti prin cezariana.Prima data am fost operata pt ca aveam placenta previa(la 21 ani),dupa 4 ani am nascut tot prin cezariana,desi totul era normal.Acum sint in luna a 6-a si diferenta dintre al doilea copil e de 10 ani.Credeti ca as putea sa nasc pe cale naturala?La examenul ecografic mi s-a spus ca totul este in regula.

(2009-12-01 22:40:42)
Draga Angela,
Teoretic vorbind, nasterea pe cai naturale dupa doua operatii cezariene este posibila. Aceasta cale prezinta un risc, reiesind din prezenta a doua cicatrici pe uter, dar si tinind cont de lipsa nasterilor pe cai naturale pina la virsta de 35 de ani. Totusi, conduita nasterii se elaboreaza la termen matur de sarcina, cind se apreciaza atit starea cicatricii postoperatorii, cit si alte momente, cum ar fi dimensiunile si pozitia fatului. Astfel, obstetricianul care va conduce nasterea ramine sa decida impreuna cu D-stra tactica dupa termenul de 37 saptamini.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
sexsul dupa nastere
alisa(2009-10-02 14:47:51)

Buna ziua!spuneti-mi va rog,dupa nastere se schimba dorinta de a avea relatii sexsuale sau aceasta e deja ceva neinregula?De exemplu eu dupa nastere nici nu ma gindesc la asa ceva,pentru mine cind sotul doreste sa aiba relatii e un chin cum se spune cu deasila sa nu sa ese supere.baietelul era deja 4 luni.

(2009-10-02 22:47:24)
salut, Alisa !!! Problema nu este asa de simpla sau asa de compusa cum pare de la inceput: este o perioada in care esti sleita de puteri dupa nastere, posibil esti un pic anemica, lucrezi mult, poate copilasul nu doarme chiar bine, ma rog... si alaptezi la cerereea lui. Desi ... ar trebui sa fii ajutata de cei din jur-sot, parinti ( ar fi bine..) Grijile pentru copilas trebuiesc impartite si vei avea indoit timp pentru relaxare si dragoste.
Din alta parte... poate ai fost traumatizata la nastere si ai frica de o eventuala durere??? Cel mai bine sa faci un consult la medicul de familie si apoi-numaidecit si la ginecolog. Poti utiliza si o metoda sigura de contraceptie, ar fi bine ca frica de o sarcina nedorita sa nu te indeparteze de sot. Oricum.. ai reinceput viata sexuala dupa nastere, atunci de ce sa nu o faci frumoasa si spre placerea a aminduora?? Succese si revina
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
???????????????
lumii(2009-09-28 13:37:57)

dupa oprirea sarcinii din evolutie la 5sapt si 5 zile am fost chiuretata .am Rh negativ .interdictii

(2009-11-16 01:09:41)
Draga Lumii,
In mod normal, in cazul daca graviditatea este obtinuta de la un partener Rh pozitiv, dupa fiecare sfirsit de sarcina, inclusiv avort se va efectua ser antiD(Rh) in primele 72 ore cu scop de profilaxie a sensibilizarii si aparitiei problemelor la fat in urmatoarele sarcini. Totodata faptul ca serul nu s-a administrat dupa intreruperea sarcinii la 5 saptamini nu este o problema, deoarece pina la acest termen sensibilizarea nu poate sa se produca in lipsa formarii sistemului sanguin la fat.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
Tratarea furunculilor
Natalia(2009-09-25 23:39:04)

Buna ziua,
in urma cu 2.5 luni am nascut (cezariana). La aproximativ o luna de la nastere mi-a aparut 1 furuncul si am mers la chirurg. Peste putin timp a mai aparut unul, si apoi altul.... pina acum 6 si de fiece data trebuie sa merg la chirurg si sa trec printr-o procedura dureroasa. medicul chirurg mi-a recomandat sa fac gama globulina antistafilococica. Pot sa fac acest tratament acum, in perioada de alaptare?

Va multumesc

(2009-11-16 00:33:12)
Draga Natalia,
Gamaglobulina antistafilococica poate fi facuta fara probleme in timpul alaptarii. Sfatul meu este sa faceti neaparat analiza de hemocultura, adica insamintarea singelui pentru a exclude o eventuala infectie care ar necesita neaparat si un tratament antibacterian. La fel ar fi binevenita studierea statutului imun prin efectuarea analizelor speciale pentru a determina gradul de compromitere a imunitatii si a identifica verigile afectate, fiind posibil de indicat un tratament orientat de corectie imuna.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
sunt descurajata
vreausastiu(2009-09-25 10:42:59)

Am 36 de ani si am nascut cu 7 lini in urma.De aproape 5 luni am inceput sa am o alergie neclara sub forma de edem la buze.M-am adresat pe urgenta de citeva ori la spital .Problema este ca nu pot face examinari din cauza ca alaptez si nici tratamentul nu poate fi adecvat.Mai rau este insa starea mea psihologica cind apar din nou simptomele de alergie ,ma apuca o panica chiar si o frica mare sa nu fie ceva mai rau,care cred ca-mi agraveaza starea.Nu stiu daca ma puteti ajuta cu ceva dar va scriu,am dubii sa continui alaptarea sau sa intrerup pentru a ma putea examina si trata?

(2009-10-01 13:08:40)
Buna, este un moment care intr-adevar provoaca neliniste si disperare si pentru a inlatura aceste stari ar fi mai bine sa mergeti si sa discutati deschis aceste intrebari cu un specialist dermatolog referitor la aceste intrebari, cam ce ar putea fi aceasta? Daca influenteaza asupra sanatatii copilului? Si daca este daunator pentru copil ce trebuie sa faceti in acest caz? Daca aceasta este o alergie atunci v-a fi nevoie sa atrageti atentia la alimentatie, pentru ca cauza ar putea fi ea. Succes!
Alexandru Clivada
Psiholog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
cum sa procedez
vreausastiu(2009-09-25 10:29:06)

Am o fetita de 8 luni.Dupa nastere am depistat ca am in regiunea vaginului citiva polipi.Nu sunt sigura de cind au aparut,necatind ca am fost la control la 2 ginecologi dupa nastere nici unul nu a observat. Ce tratament as putea urma ca sa nu fie daunator pentru copil deoarece o mai alaptez ?Care teste diagnostice sunt mai informative si unde se fac mai corect? Care din examinari sunt incluse gratuit prin asigurare medicala?Nu este contraindicat in asa caz steriletul? De la ce sa incep?

(2009-09-25 21:25:44)
salut, draga !! Cred ca se merita sa fie pusa si diagnosa FINALA: sa fie clar ce fel de"polipi" sunt, deoarece senzatiiile nu intotdeauna corecpund cu formatiuni reale. pentru a pune diagnoza corecta va fi nevoie posibil si de microscopie speciala( de tipul colposcopiei), si posibil se va lua si biopsie, nu se stie acum la moment CE ANUME va vedea medicul. Nu te autotrata si nu te stresa, deoarece alaptezi fetita si nu ar fi bine sa se diminuieze lactatia pe fondal de stress. Nestiind unde cu adevarat sunt situati asa-zisii polipi , nu pot sa confirm/infirm posibilitatea inserarii steriletului. Pesoanele asigurate de Stat sunt chiar ASIGURATE cu servicii de calitate, desigur ca in limitele instructiunilor si algoritmului de la Compania Nationala de Asigurari. Volumul depinde de maladie.Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
ciclul menstrual
adriana(2009-09-23 13:30:19)

nu stiu sigur daca am pus intrebarea unde trebuie , dar va rog sa imi raspundeti si mie .
am 45 de ani , si din cauza unei insuficiente venoase periferice profunde , iau de o saptamana detralex . ciclul menstrual, din decembrie 2008 vine rar (doar de vreo trei ori ) si oarecum normal atunci cand vine . ultima data a fost la inceputul lunii septembrie(pana in 5 ale lunii), iar acum a venit din nou(23 septembrie) , si este foarte, foarte abundend , cu cheaguri , si nedureros(lucru care ma bucura de altfel , de obicei aveam dureri foarte mari la ciclu). as dori sa stiu ,are vreo legatura tratamentul cu detralex , sau este doar o coincidenta si ca a venit asa repede si asa abundent ?
va multuesc !

(2009-09-24 22:54:23)
salut, Adriana !! Este un preparat naturistic, asa ca cred ca mai degraba o coincidenta, asa ca fa de urgenta o ecografie a uterului, si peste 24-28 de zile repet-o pentru a fi sigura ca nu este un miom simtomatic. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
intrbare
Aliona(2009-09-23 12:20:59)

Buna ziua,de 4 ani am erozie pe col,de la inceput am primit tratament cu poligenax,apoi nu am mai primit nimic.Acuma ma aflu peste hotare aici primesc tratament dar e foarte costisitor,medicul de aici mia spus ca nu poate face electrocuagulare ca erozia e foarte ingrozitoare,am dat frotiu ,Ureaplazma mia venit pozitiva am facut tratament ,acuma imi lecuiesc erozia numai cu supozitoare.Spunetimi va rog daca va fi cu efect lecuirea mea numai cu supozitoare,sau poate sa schimb alt medic?Si de unde te poti infecta cu Ureaplazma? va multumesc

(2009-09-24 22:42:50)
salut,Aliona !! Ureaplasma cred ca ai primit-o pe cale sexuala, si numai cu supozitoare nu cred ca te vei trata efectiv ( poate doar procesul inflamator local), deaceea ar trebui poate ca nu medicul de schimbat, dar atitudinea a ta si a lui fata de endocervicoza, care este un proces de fon pentru patologiile de col uterin. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
retinere de ciclu de peste 78 zile
Svetlana(2009-09-23 01:28:30)

Buna! Am 34 ani, 2 sarcini 2 nasteri, copii au deja 15 si 13 ani. Nu primesc contraceptive, si anul acesta e a doua oara cind am retinere de ciclu. Nu pot sa zic ca ciclul a fost regulat, dar nu era mai mare de 40 de zile. Prima retinere in Ianuarie a fost de 61 zile, m-am adresat ginecologului, si a zis ca sa astept ca va veni, si a venit fara sa fac ceva. Acum e acelasi lucru doar ca mai mult timp. La ginecolog e ok, ecografia e ok. Foliculomentria a aratat ca foliculii ambii stai pe loc nu se dezvolta. Eu ma simt bine, medicul mi-a zis ca daca doresc pot primi contraceptive cite 2 in zi 7 zile pentru a porni menstra.
Puteti sa-mi dati un sfat este necesar sa o pornesc, si care ar fi problemele care ar aparea daca nu as porni-o, sau trebuie sa astept fara sa fac ceva.
Va multumesc anticipat.

(2009-09-23 23:32:28)
salut, Svetlana !!! Cred ca ar trebui de pornit menstruatia cu Dufaston, cite 1 pe zi, 10 zile. Apoi de luat minim pe 6 -contraceptie hormonala de calitate. Dupa asta- citeva cicluri de improvizare a ciclului natural( adica tratament combinat), mai apoi- posibil va fi nevoie de stimulatie de ovulatie. Asta cred eu asa, insa pe parcursul tratamentului- pot fi si corectari in tratament. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
dereglari hormonale
MARI(2009-09-18 22:22:32)

In urma cu 2 ani am cauterizat o rana pe col ,dupa 1 an am repetat testul PAP -rezultat clasa II, MODIFICARI REACTIVE NON NEOPLAZICE ASOCIATE CU INFLAMATIA, in urma cu 3 luni am repetat testul PAP -rezultat clasa III ,ASC-US ,dupa care am primit tratament cu antibiotice ,polidin-20 injectii, ovule CERVUCID si mi s-a spus ca rana a recidivat.Dupa 2 luni de tratament cu ovule am cerut si sfatul altui medic , care mi-a spus ca am ceva crescut pe col (polipi???-nu)iar la controlul ginecologic singerez usor.Mi s-a recomandat tratament cu OVULE BETEDINE- 6 zile ,ovule VIVIFLOR-6 zile OVULE BETEDINE- 6 zile .Mentionez ca am menstruatia dereglata ,imi vine la 21-23 zile , iar in primele 2- 3 zile am foarte putin, doar citeva picaturi roz .mentionez ca inainte de menstruatie (cu 5-10 zile)am dureri abdominale si sanii inflamati.As dori sa-mi dati un sfat referitor la tratamentele prescrise , diferite pe care le-am primit ,care este cauza acestor manifestari ? De ce apar aceste dereglari hormonale?Cum pot fi tratate?Este grav '' ceva crescut pe col''?Va rog din suflet sa-mi raspundeti deoarece sunt foarte dezamagita de acest diagnostic si nu stiu ce ar trebui sa fac.Va multumesc din suflet!

(2009-11-02 23:33:13)
Draga Mari,
In primul rind orice suspectie la polipi pe colul uterin necesita tratament prin inlaturarea acestora (polipectomie, chiuretajul canalului cervical) si neaparat un diagnostic histologic pentru a exclude probleme neoplastice. Cu referinta la cauza inflamatiei, este necesar de identificat agentul patogen concret responsabil de aceste recidive - se va face insamintare din vagin, analize la chlamidia, micoplasma, ureaplasma. Astfel, nu doar prin tratament local, dar si prin tratament sistemic va fi posibil de inlaturat cauza. Cu referinta la ciclul dereglat si durerile in glandele mamare, este necesar de efectuat ecografia organelor genitale interne si a glandelor mamare, teste hormonale, eventual poate fi vorba de o insuficienta progesteronica in faza a doua a ciclului. In aceasta directie se indica de regula tratament hormonal pentru reglarea functiei ovariene.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
LIPSA MENSTRUATIEI DUPA CEZARIANA
PREDA MARIANA(2009-09-18 16:48:27)

am nascut acum 11 luni. timp de 6 luni am alaptat.problema este ca de 5 luni nu mi-a . venit menstruatia.am facut testul de sarcina si a iesit negativ.ce probleme as putea avea.?

(2009-11-02 23:43:50)
Draga Marianna,
Destul de frecvent se intimpla ca femeile dupa nastere sa nu aiba menstruatii si pina la 12-18 luni, desi la astfel de paciente oricum este necesara contraceptia, deoarece exista riscul intervenirii sarcinii. Repetati testul si faceti o ecografie a organelor genitale.
Serghei Gladun
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
???????????????
Daniele(2009-09-18 12:04:25)

Buna ziua.Spuneti va rog peste cit timp dupa nastere apare ciclul menstrual.Am deja 10luni si inca nu a aparut.De simtit ma simt bine.Este o problema?Daca da, atunci ce trebuie de facut.Multumesc anticipat.

(2009-09-18 19:39:03)
salut, Daniele !! Nu este nici o problema, daca nu an survenit CUMVA sarcina neplanificata. NU ai scris daca alaptezi si de cite ori /24 ore. Oricum, cred ca se merita la acest punct de a face control la ginecolog. Succese
Valentina Vatamaniuc
Ginecolog
 
Sfaturi
Întrebarea Raspunsul
intrebare
andrei ionela(2009-09-16 19:28:50)

la 5 luni dupa nastere mi-a venit ciclul.in primele 2 zile a fost normal iar dupa aceea era foarte abundent si uneori venea cu cheaguri.este cazul sa fiu ingrijorata?sa merg la doctor sau sa mai astept sa vedem cum este in lunile urmatoare))mentionez ca nu am avut relatii sexuale cu sotul ))

(2009-11-02 23:02:45)
Draga Ionela,
Aceste menstruatii necesita o verificare, deoarece nu pot fi considerate fiziologice. Faceti o ecografie dupa menstruatie pentru a exclude eventuali polipi placentari sau alta patologie ce necesita tratament, poate chiar chiuretaj.
Serghei Gladun
Ginecolog
 

   
     
La începutul paginii
     
 
         
  Societatea de Planificare a Familiei © 2003-2010
Made in Moldova
iubire@iubire.md