|
| Iubire.md |
| Site-ul familiei Tale! |
|
 |
| |
 |
| |
|
|
|
|
 |
 |
 |
Cautare |
|
 |
|
             |
|
|
 |
 |
 |
| Forum |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Tema * Тема: RH-negativ |
| anonim-anonim (2004.11.30 14:04) Am 23 ani, RH-negativ, la 20 ani am facut un avort la 3 saptamini de sarcina, tatal fiind cu rh-POZITIv, nu stiu daca mi sa facut sau nu vacina cu imunoglobulina anti RH . Pot acu sa am copii sanatosi, cu sotul care are si el RH pozitiv si cum sa stabilesc daca ceva nu e in ordine. avortul nu a avut consecinte nedorite. |
|
| |
alina (2004.12.03 19:02) este foarte riscant, dar nu impopsibil.DA poti avea copii,chiar foarte sanatosi, trebuie doar sa-ti asumi anumite riscuri.
daca nu ai facut acel vaccin dupa intreruperea sarcinii poti face un tratament in cazul in care ramai insarcinata; cu alte cuvinte sa faci acei ac anti rh.
totusi exista si anumite riscuri pe care banuiesc ca le stii.
multa bafta
astept vesti bune |
|
| |
Cristina (2005.04.08 08:50) Draga anonim-anonim,
si eu sint cu Rh negativ. poti sa-ti psun cu sigurant ca nu vei avea probleme. Inainte sa ramin insarcinata am avut 2 pierderi la termen mic de tot. Ma ingrijoram de ce se poate intimpla pentru ca am Rh negativ si sotul Rh pozitiv. Doctorita, la care merg de foarte multi ani, mi-a zis ca u este nici o problema cu rezusul pina al 6 saptamini de sarcina. Deci, daca zici ca ai facut avort la 3 saptamini - nu-ti fa grija ca totul va fi i regula!
Numai bine |
|
| |
leela (2005.04.12 17:31) Si eu am avut ginduri de acest tip, pentru ca prietenul meu are RH negativ si o femeie i-a spus ca, in caz ca va avea sotie cu RH pozitiv, nu va putea avea copii |
|
| |
* (2005.04.14 13:23) FACTORUL Rh?
Oamenii poseda pe suprafata globulelor rosii diferite structuri proteice (antigene) care determina atat grupele sanguine cat si Rh-ul persoanei respective. Sunt patru grupe sanguine (A, B, AB si 0).
Fiecare grupa sanguina poate fi Rh pozitiv sau Rh negativ. Rh-ul este determinat de o alta proteina, factorul Rh (D antigen). Daca acest factor este prezent pe suprafata eritrocitelor persoana respective este Rh pozitiv, daca nu persoana respectiva este Rh negativ. Aproximativ 85% din populatie este Rh pozitiv.
Daca mama este Rh negativ si tatal este Rh pozitiv probabilitatea ca si copilul sa fie Rh pozitiv este 50%. Se dezvolta o incompatibilitate intre sangele mamei si sangele copilului. Asa cum in orice reactie imunologica, un antigen care nu este cunoscut de organismul gazda va determina dezvoltarea unor anticorpi care vor incerca eliminarea antigenului respectiv. In cazul factorului Rh, sangele copilului fiind Rh pozitiv (deci poseda pe suprafata eritrocitelor factorul Rh), vine in contact cu sangele mamei (Rh negativ), deci se vor dezvolta anticorpi impotriva factorului Rh.
Incompatibilitatea Rh la prima sarcina nu este o problema, pentru ca, in mod normal, in viata intrauterina sangele fatului nu intra in circulatia sanguina materna. Totusi in timpul nasterii (sau unui avort) sangele mamei si sangele copilului se amesteca, in circulatia mamei se vor dezvolta anticorpii.
Acesti anticorpi devin periculosi doar la sarcinile ulterioare. Traverseaza placenta intrind in circulatia fetala si vor distruge eritrocitele fatului (boala hemolitica al noului nascut).
CARE SINT CONSECINTELE INCOMPATIBILITATII Rh?
La prima sarcina incompatibilitatea Rh nu afecteaza nici sanatatea mamei nici sanatatea copilului, dar la urmatoarele sarcini anticorpii formati pot cauza probleme serioase la noul nascut: anemie severa, icter, afectarea sistemului nervos central, in situatii extreme chiar si moartea copilului.
In formele mai usoare incompatibilitatea Rh produce hemoliza (distrugerea eritrocitelor). In urma distrugerii eritrocitelor se eliberereaza in sange hemoglobina care se transforma in bilirubina. Bilirubina este responsabila de culoarea galbena a mucoaselor si pielii (icter).
Concentratia bilirubinei fiind foarte mare se depoziteaza in sistemul nervos central determinind aparitia simptomelor neurologice (kernicterus).
Hydrops fetalis este o complicatie severa a incompatibilitatii Rh. In urma hemolizei masive se dezvolta o anemie severa cu insuficienta cardiaca, edema, insuficienta respiratorie, chiar si moarte.
CUM SE PREVINE SI CUM SE TRATEAZA INCOMPATIBILITATEA Rh?
La aceasta afectiune prevenirea este tratamentul cel mai potrivit. Gravidelor, la care exista probabilitatea sa se dezvolte incompatibilitatea Rh, la prima sarcina se administreaza imunoglobulina Rh (in saptamina 28 si la 72 ore dupa nastere), care va preveni dezvoltarea anticorpilor.
Imunoglobulina Rh se administreaza in orice situatie cand exista probabilitatea ca sangele matern sa vina in contact cu sangele fatului (avort, amniocenteza, orice sangerare in timpul sarcinii).
Daca medicul constata ca totusi s-au dezvoltat anticorpi-anti-Rh, sarcina va fi monitorizata (o concentratie mica de anticorpi nu pune in pericol viata fatului).
Metode terapeutice:
Fototerapia: nou nascutul se expune la lampa ultravioleta, bilirubina din sange transformindu-se astfel intr-o substanta nontoxica, hidrosolubila, eliminindu-se prin urina. Fototerapia necesita si o hidratare adecvata.
Transfuzia sanguina (exchange transfusion): restabilirea circulatiei noului nascut sau a fatului cind nivelul bilirubinei este foarte mare, anemia este foarte severa, eliminindu-se astfel si anticorpii.
Dr. Roberta Dochnal
http://www.parinti.com/modules.php?name=News&file=article&sid=74 |
|
| |
inga (2005.04.14 14:21) Va multumesc pentru sfaturi si sugestii. Intre timp mi-am consultat si eu medicul care mia spus ca nu trebuie sa fie probleme cu aceasta.
acum incerc sa ma pregatesc pentru o sarcina si sper eu sa fie totul bine si fara complicatii.
Va multumesc inca o data.
|
|
| |
Anonim * Анонимно (2005.04.14 17:45) Tema: RH NEGATIV
Întrebarea
VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI, EXPLICANDU-MI MAI SIMPLU URMATOAREA PROBLEMA. SUNT INSARCINATA IN 6 SAPTAMANI. AM RH NEGATIV, MOSTENIRE DE LA MAMA MEA. TATAL COPILULUI ARE RH POZITIV. CARE SUNT SANSELE MELE, CA, AVORTAND ACEST COPIL, SA MAI POT AVEA SARCINI NORMALE, FARA PROBLEME? SI DACA NU AVORTEZ, CE SANSE ARE ACEASTA SARCINA SA AJUNGA LA FINAL CU BINE? SPECIFIC CA ESTE PRIMA MEA SARCINA SI CA NU AM EFECTUAT NICI UN CURETAJ PANA ACUM.
Raspuns
La copii mamelor Rh-negative si tatilor Rh-pozitivi este posibila dezvoltarea de conflict imun dupa factorul Rh in caz de sensibilizare a mamei in trecut si sinteza de anticorpi anti-Rh.
Astfel, la prima sarcina conflictul imun nu se dezvolta, exceptie constituie femeile care au suportat anterior transfuzii de singe cu Rh pozitiv. Sigur, indiferent daca este prima sarcina sau una repetata, este nevoie de investigat pacienta de mai multe ori in timpul sarcinii la prezenta de Rh-anticorpi in ser. In caz de depistare a lor prognosticul pentru fat este nefavorabil, dezvoltindu-se intrauterin boala hemolitica a fatului.
Problema cu profilaxia dezvoltarii de Rh conflict in urmatoarele sarcini dupa nastere sau avort este actualmente rezolvata, in primele 72 ore dupa avort sau nastere trebuie de administrat intramuscular gama-globulina anti-Rh (daca copilul este Rh-negativ nu este nevoie), ceea ce va permite sa aveti in continuare sarcini repetate in afara pericolului de aparitie a izosensibilizarii.
Dr. Sergiu Gladun, obstetrician-ginecolog |
|
| |
LAURA (2005.05.04 16:20) Am RH Negativ si 22 de ani.Acum un an am facut o intrerupere(motive personale).Intreruperea a fost facuta in saptamana a-3-a de sarcina. Am vrut sa fac vaccinul cu imunoglobulina insa doctorul mi-a spus ca nu este cazul deoarece acest vaccin se administreaza in cazul intreruperilor de sarcina mai mari de 7-8 saptamani. In acele momente nu aveam prea multe informatii referitoare acestui subiect si nu am facut vaccinul.Acum sunt foarte ingrijorata ca acest lucru sa nu fi produs izosensibilizarea.(izoimunizarea).Vreau sa va intreb ce sanse sunt ca sangele fatului de 3 saptamani sa se fi amestecat cu al meu si ce presupune testul COOMBS INDIRECT, care am inteles ca
confirma alloimunizarea din sangele matern.Va multumeesc. |
|
| |
andrei (2005.08.29 00:07) Eu am 23 de ani si grupa de singe I(-) si prietena a II(+) ma intereseaza daca pot sa am copii si daca vor fi sanatosi.astept raspuns ca mai repede va multumesc |
|
| |
buum (2005.08.29 02:53) to:andrei
andrei,daca spui ca ai negativ si prietena ta pozitiva, nu cred ca vor fi probleme.problema era sa fie aceea daca ea e negativa si tu pozitiv.asa ca nu cred ca ai motive de ingrijorare.de ce sunt asa de sigura? pentru ca parintii mei au exact grupele de singe ca in cazul tau, si cum sint rezultatul...sunt destul de sanatoasa, in plus fratii mei la fel sunt sanatosi,plus la asta am cautat si eu informatii referitor la aceasta tema, pentru ca si eu am rh negativ (sunt o domnisoara de 21 de ani), citind cele de mai sus, despre avorturile de 3 saptamini, banuiesc ca si eu am avut asa ceva.de ce banuiesc?pentru ca nam fost inca la medic. |
|
| |
laura (2005.09.09 14:50) Am Rh negativ si 31 ani.Am pierdut o sarcina la 8 saptamani si mi s-a administrat vaccinul imunoglobulina in intervalul 48 de ore de la pierdere.Ce trebuie sa fac sa fie totul in regula la urmatoarea, avand in vedere ca am facut 2 intreruperi acum 5 ani. |
|
| |
laura (2005.09.09 14:54) Revin cu o precizare, sotul meu are Rh-ul pozititv!! |
|
| |
oana (2005.09.12 10:14) Sunt însărcinată în 11 săpt.am RH -, soţul RH+. Am 5 întreruperi de sarcină şi o sarcină pierdută. Mi-am făcut titrul de anticorpi şi au ieşit negativ.
Când trebuie să mai fac titrul şi care sunt riscurile? |
|
| |
DANIELA (2007.05.25 03:45) Eu am grupa sanguina B3 la fel si sotul meu.Doresc sa raman insarcinata dar nu pot.Eu am un copil cu primul sot.Exista ceva probleme in legatura cu grupa noastra de sange?multumesc |
|
| |
gramada ana (2007.05.28 17:37) Am 33 ani,si am rh_ul negativ.Am un copil de 5 ani si sunt insarcinata in luna 8-a.Precizez ca sotul are rh-ul pozitiv.Va rog,spuneti-mi ce sanse sunt de a avea o sarcina normala?Asta pentru ca dupa prima sarcina nu mi s-a administrat acea imunoglobulina si fatul a fost cu rh pozitiv. |
|
| |
GRAMADA ANA (2007.05.28 18:00) Da,uitaseram! incepand cu care termen de sarcina se pot da analize la titrul anticorpi.Va multumesc anticipat tuturor carora binevoiesc sa-mi raspunda.Sanatate la toata lumea! |
|
| |
tatiana (2007.05.30 01:09) Am (II-) , 30 ani si la 25 ani am facut un avort, acum sunt casatorita si sotul are (Rh +), spuneti-mi va rog care sunt urmarile caci sunt foarte ingrijorata pentru viitorul nostru copil, ce probleme pot aparea din aceasta cauza. Multumesc mult. |
|
| |
tanya (2007.05.30 11:19) Doamnelor, nu va faceti griji atit de mari. Mama tot are RH neg, iar taica-meu RH pozitiv, si mai am un frate mai mic. Cind era insarcinata cu al doilea copil, medicii tot ii ziceau ca va avea probleme, ca n-o sa se nasca copilul sanatos, dar nu a fost asa, e totul OK. Unul din medici chiar ii interzise sa faca al doilea copil. Si cunosc o multime de astfel de cazuri care au copii sanatosi, chiar daca mama are RH neg si tatal RH poz. |
|
| |
gramada ana (2007.06.05 22:05) Draga Tanya,este posibil ca tu ori fratele tau sa aiba un rh negativ,si atunci ,in acest caz nu mai sunt probleme chiar daca esti la a doua sarcina.Sper din tot sufletul ca baby-ul al meu sa aiba macar grupa mea de sange ca sa nu mai avem probleme! |
|
| |
anonim 2 (2007.07.02 12:47) sotul meu are Rh negativ iar eu pozitiv si am facut 2 intreruperi de sarcina acum respectiv 4 si 3 ani.nu am facut nici un vaccin dupa aceste intreruperi pentru ca nu am stiut . ne-am hotarat sa avem un copil si am vrea sa stim din ce moment trebuie inceputa injectarea cu anticorpi pentru ca am inteles ca totusi mai avem sanse sa facem copii sanatosi. am fost la medic si ne-a spus ca trebuie intai sa raman insarcinata si apoi sa merg sa vedem ce facem. mi-e totusi frica si ma gandesc ca poate aceste injectari trebuiesc incepute inainte de a ramane insarcinata. va multumesc |
|
| |
Mariana (2008.02.16 17:57) Am 21 ani. Tot ce posibil sa fiu insatcinata,a 2/3 saptamina, dupa consultatia ultrasonora si ginecologica facuta. A ramas sa confirm cu testul. Problema e in aceea ca nu e posibila pastrarea copilului,(motive intemeiate). Vreau să ştiu cît de riscant este avortul în cazul meu. E binevenită intreruperea sarcenii la o clinică privată sau la un spital obişnuit. Eu vreau să am copii , dar acum.... nu e posibil. Vă rog să mă informaţi despre urmările grave,care na-s vrea să existe. Cum pot fi evitete consecinţele din toate punctele de vedere (psihologic, fizic). Eu vreau să am copii. |
|
| |
Ada (2008.02.16 23:35) Mariana, stii ca deja ii bate inimioara? Mai gindeste-te. Dupa un avort sansele scad la jumatate de a mai avea copii(plus la asta, in cea mai fertila perioada, sansa de a avea copii e de 33%, asa ca daca faci avortul, iti ramin 16% de a mai putea avea copii vreodata). Consecintele din punct de vedere psihologic nu pot evitate. Dupa asta pur si simplu intelegi ca ai ucis un om in formare. Cred ca gindul asta nu te lasa toata viata. O sa poti privi in ochii viitorilor copii, daca il ucizi acum pe fratele/sora lor? Mai gindeste-te. Iti poti distruge viata! Sa nu crezi ca e asa usor sa concepi un copil. Si daca faci asa ca sa iti ramina doar 16% sanse... ap nu te mai astepta sa ai o familie normala... |
|
| |
nicoleta (2008.02.21 16:24) Sunt disperata.Sunt la prima sarcina si am rh negativ.Nu am mai avut vreo intrerupere de sarcina sau ceva asemanator.Sotul are rh+ si de aici toata disperarea.Cat de mari sunt riscurile si ce am de facut k doctorul ori nu vrea sa ma sperie ori nu da mare importanta acestui lucru dar zice k la prima sarcina totul e ok. Va multumesc |
|
| |
Olesea (2008.02.21 18:05) Draga Nicoleta,felicitari pentru sarcina! Fii tare linistita in privinta aceasta.Mamica mea tot are rh negativ si taticu pozitiv si sintem trei surori sanatoase,care, iata, si noi la rindul nostru avem deja copii.Noi toate (surorile) avem rh pozitiv-nu stiu daca acesta e un plus.Mamica zicea ca medicii i-au spus ca poate sa aiba doar un copil in asa situatie,dar eu is a treia si ,multumesc lui Dumnezeu, is normala.
Mai cunosc asa cazuri si e totul bine.Si-apoi vezi ca si medicul tau nu da mare importanta la toata chestia asta...Sarcina usoara!!! Nu te stresa si nu cauta probleme unde ele nu sint... |
|
| |
Korina (2008.02.21 18:35) Draga Nicoleta, nu te alarma si nu fii speriata. Noi cu sotul avem aceiasi situatie si am fost la medic sa ma interesez ce fel de riscuri exista si ce putem face.
Deci raspunsul a fost asa:
La prima sarcina sa nu imi fac nici o grija. Conflictul de RH apare cind singele copilului intra in contact cu singele mamei, i.e. nastere, pierdere de sarcina, avort.
Deci dupa unul din aceste cazuri se face o vaccina (nu tin minte numele) in primele 72 ore si totul e ok (asta daca la copil e tot RH pozitiv, dar in marea majoritate RH pozitiv predomina).
Fii pe pace si bucura-te de sarcina. |
|
| |
adelina (2008.02.22 11:24) sunt disperata nici nu stiu cu ce sa incep sunt insarcinata in 6 luni eu am rh neg si sotul poz am facut dozare de anticorpi si au crescut de la luna la luna
medicul zice ca nu e bine deloc ce sa fac? precizez ca este a doua sarcina si la prima nu mi-sa facut vaccinul. |
|
| |
tynutza83 (2008.02.22 18:29) nicoleta, nana mea avea aceesi problema. Din cite am inteles la primul copil nu sunt probleme, dar mai problematic e la al doilea, si in asa caz trebuie sa faci al doilea copil nu la distanta foarte mare de primul, altfel exista riscul de pierdere. Dar tu nu-ti face griji, important e sa ai grija de tine. Bebic sanatos , sarcina si nastere usoara. |
|
| |
Taniusa (2008.03.01 20:21) Nicoleta si eu am avut aceeasi situatie, eu Rh neg, si sotul pozitiv si totul a fost super bine, am avut o sarcina usoara, fara greturi, vome, am dus cu bine 40 de saptamini, am nascut la teremen si am un bebe sanatos, Slava Domnului.
Insa te sfatui, cum a spus si Korina, ca sa cauti de pe acum vaccina ceea . Eu din pacate nu am cautat-o inainte de nastere, si dupa nastere nu era de gasit: nici la Mamam si Copilul nu era, nici la Urgenta, nici la Centrul de transfuzie a singelui, nicaieri. Un medic imi spusese ca doar de la Moscova se poate aduce si ca el ultima a avut-o cu 3 luni in urma.
Sarcina si nastere cit mai usoara! |
|
| |
Ana (2008.03.10 07:58) Buna ziua, ma numesc Ana.
Eu si sotul avem grupa sanguina A(II)Rh+ vreau sa ma consult daca totul e Ok in acest sens, daca putem concepe copii si daca nu e nici un risc de avea copii sanatosi.
Va multumesc mult. |
|
| |
Ana (2008.03.10 08:07) Buna ziua, ma numesc Ana
Eu si sotul avem acceasi grupa sanguina A(II)Rh+, daca puteti sa ma ajutati, care este probabilitatea de a avea copii si daca persista vre-un risc de avea copii sanatosi.
Va multumesc. |
|
| |
Olesea (2008.03.10 09:29) Draga Ana,din cite cunosc eu,asta e cea mai buna situatie: cind ambii soti au aceeas grupa de singe,cu atit mai mult ca e pozitiva.E bine,nu stiu de ce iti faci probleme...Majoritatea cuplurilor au situatia ta si e ok.Eu cu sotul avem grupele mentionate de tine si am nascut un copil sanatos...si sintem toti bine. |
|
|
|
|
|
  |
 |
  |
|
|
|